Academia Recordurilor Mondiale, (World Record Academy), cea mai mare organizaţie care certifică recorduri mondiale si detinatoarea celei mai mari baze de date cu recorduri mondiale, inclusiv din Romania, anunta publicarea, marti seara (ora Romaniei) pe site-ul oficial, https://www.worldrecordacademy.org/, a trei recorduri mondiale obtinute de compania Cotnari SA.
Vinul „Grasa de Cotnari” al României, un soi de vin românesc asociat regiunii vitivinicole Cotnari, din județul Iași (regiunea istorică a Moldovei), unde a fost cultivat încă de la stăpânirea prințului Ștefan cel Mare (1457-1504), a câștigat 144 de medalii de aur și 61 de argint în competițiile internaționale doar în ultimii 10 ani, stabilind astfel recordul mondial pentru cel mai premiat vin, conform WORLD RECORD ACADEMY.
Grasa de Cotnari, vin dulce de stafide, este considerat o „bijuterie a vinificației românești”, experții susținând că „secretul acestui vin stă în recoltarea târzie a strugurilor, atunci când conținutul de zahăr este la vârf de concentrare, în principal datorită proliferării a putregaiului nobil ”.
„Grasa de Cotnari este soiul standard al podgoriei Cotnari. Unic în lume, de peste zece ani este cel mai bine vândut vin din România. În pahar dezvoltă o aromă complexă, cuceritoare, de caise uscate, de ceară de albine, cu note distincte de stafide, subliniate de contribuția mucegaiului nobil. Gustul complet este dominat de sâmburi de nuci și gem de stafide, cu o nuanță ușoară de migdale dulci„, spune Sergiu Nedelea, somelier.
COTNARI, CEA MAI PREMIATA CRAMA
Crama Cotnari (Cotnari SA), a câștigat, în ultimii 10 ani, nu mai puțin de 588 (cinci sute optzeci și opt) de medalii, la concursurile internaționale de vin, dintre care 322 medalii de aur și 266 de argint medalii, pentru vinurile lor prezentate în competiții, stabilind astfel recordul mondial pentru cea mai premiată cramă, conform WORLD RECORD ACADEMY.
Portofoliul cramei Cotnari include următoarele game de vinuri: Seasons Cotnari, Classic, Cotnari, Yellow Label, Selections, Spirit Wine și Wine Library. Plantația este formată din soiurile Grasă de Cotnari (510 ha), Tămâioasă românească (460 ha), Fetească albă (220 ha) și Frâncușă (210 ha).
„Vinurile Cotnari au calități excepționale obținute prin limitarea producției medii de struguri la un hectar la doar 70-80% comparativ cu alte podgorii din România sau din țările viticole.”
„Compania Cotnari are câteva avantaje majore: istorie, tradiție, două soiuri locale de vie – Grasa de Cotnari și Frâncușa – zona cultivată de viță de vie, terroirul, tehnologia modernă, specialiștii. Toate acestea ne separă de restul competiției și ne fac să spunem că nimeni nu este ușor să concureze cu noi ”, spune Constantin Deleanu, președintele companiei Cotnary.
CEA MAI MARE BATAIE CU SAMPANIE
Pentru a promova noua gama de produse spumante, crama Cotnari a organizat o luptă cu vinuri spumante la care au participat 135 de studenți din Centrul Universitar Iași, România, stabilind astfel recordul mondial pentru cea mai mare luptă de șampanie / vin spumant, conform WORLD RECORD ACADEMY.
Evenimentul a avut loc la Iași la Casa de Cultură a Studenților, unde participanții s-au bucurat din plin de repetițiile pregătite de Cotnari. Marea luptă a avut loc între cele două noi soiuri de vin spumant din gama Zaz și Selections din Cramele Cotnari.
Andy Felix Jităreanu, reprezentant de marketing Cotnari: „Este un eveniment foarte important pentru noi, deoarece vrem să lansăm astăzi două vinuri spumante din gama Selection, și anume Frâncușă, vin spumant alb, și Fetească Neagră, vin spumant roz.”