Dacă numărul cazurilor de COVID-19 va crește, spitalele suport vor face față cu greu situației

0
158

Raportul Corpului de Control al Ministrului Sănătății a arătat în urmă cu o lună, toate defecțiunile de la Spitalul Mobil din Lețcani pentru care au fost dispuse 31 de măsuri pentru remedierea aspectelor disfuncționale. Deși Asociația de Dezvoltare Intercomunitară EURONEST a contestat o mare parte din cele prezentate în raport, medicii spun că dacă numărul cazurilor de infectări va crește în următoarea perioadă și unitatea mobilă nu va fi funcțională complet, vor putea trata foarte greu pacienții.

Daca proprietarul spitalului va remedia neconformitatile semnalate de corpul de control al ministrului sanatatii, dinamica cresterii cazurilor va fi fulminanta iar Spitalul de Boli Infectioase impreuna cu spitalele suport vor fi coplesite, da. In momentul de fata, exista suficiente locuri, atat pentru ingrijirea formelor medii de boala cat si cele severe( ingrijite in sectiile de Terapie Intensiva). Inca de la inceputul pandemiei, centrul universitar Iasi a oferit ingrijire de terapie intensiva tuturor pacientilor care au avut nevoi, mai mult decat atat, am admis pacienti si din alte zone ale Romaniei( in special din sudul tarii), a declarat Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Sf. Parascheva din Iași.

Raportul a scos în evidență și faptul că eliberarea autorizațiilor sanitare de funcționare pentru Spitalul mobil/modular Leţcani s-a realizat în mod ilegal, fără evaluarea/verificarea corespunzătoare a tuturor condițiilor care trebuiau îndeplinire, fără consemnarea disfuncționalităților și fără emiterea unui program de conformare.
„Interesul și prioritatea ZERO a noastră, a Consiliului Județean, este să remediem cât mai repede toate aceste deficiențe și să menținem capacitatea de intervenție în prevenirea și combaterea Covid-19. Până atunci, activitatea spitalului rămâne suspendată. Am discutat îndelung problema cu managerul Florin Roșu și cu alți specialiști din domeniu și cred că este cea mai bună soluție pentru siguranța pacienților și a personalului medical. Nu ne putem permite să facem în anul 2021 medicină cu improvizații. Avem, din păcate, prea multe exemple recente când prețul plătit pentru folosirea improvizațiilor au fost viețile omenești. Nu vreau să riscăm nicio clipă să punem în pericol pacienții și medicii din cauza „politicii cârpelilor” pe are vechea administrație a abordat-o cu spitalul de Lețcani, declara Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași.

Asociația EURONEST declară ca s-a încercat, în repetate rânduri, predarea acestor documentații.

Documentația a fost predată de 2 ori: odată, în format electronic, în luna octombrie, imediat după finalizarea recepției la terminarea lucrărilor și, din nou, în luna decembrie 2020 (după finalizarea misiunii de control). Așa cum se precizează și în Raport (pag. 12), între părți (comodant și a comodatar) a fost încheiat Procesul-verbal de predare-primire nr. 2185/15.10.2020 unde se consemnează faptul că au fost puse la dispoziție și, suplimentar, ca dovadă a predării, au fost anexate print-screen-uri cu documentele predate, următoarele:
– Certificate de conformitate CE pentru toate echipamentele (dacă aceste documente nu ar fi existat, nu ar fi trecut de Vama Iași și nu s-ar fi putut realiza importul; există declarații vamale în care sunt consemnate toate certificatele CE);

– În format electronic și fizic (o mașină de documente), manuale și fișe tehnice, în limba română (parțial), engleză (toate) și turcă (atunci când manualele erau și în limba turcă), pentru echipamentele medicale, certificate de calitate și certificate de garanție pentru echipamente și spital, în ansamblu;

– În mod eronat, se consemnează că nu există manual de utilizare pentru analizorul de gaze Siemens RAPIDpoint 500 (există și a fost predat atât în format electronic, cât și fizic, în limba română). Nu putem găsi o explicație rezonabilă care să justifice de ce conducerea de la acea dată a comodatarului nu a pus la dispoziția echipei de control aceste documente, ba, dimpotrivă, a informat, în scris, echipa de control „că nici unul dintre aparatele prezente în laborator nu are nici unul dintre următoarele documente: certificat de conformitate, certificat de garanție, proces-verbal de punere în funcțiune, proces verbal de instruire, fișa tehnică a aparatului” (pag. 27). Dacă ni le-ar fi solicitat, le-am fi putut transmite cu ușurință, ele existând toate, și la sediul nostru, în format electronic.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments