Directorul faliment! Tomberoanele cu cifru, o investiție de un milion de euro, eșuată la Iași

0
1036

Salubris a pus gunoiul sub cifru! Directorul Cătălin Neculau a făcut o investiție fără cap în automate de gunoi neutilizabile. Să îți arunci gunoiul menajer la tomberoanele din Iași îți trebuie ajutorul unor spărgători de bănci. Aventura pe care o trăiesc ieșenii este cauzată de noile investiții făcute de directorul Salubris, în tomberoane cu cifru la care utilizatorii nu au acces.  Din cauza imposibilității folosirii acestor tomberoane ferecate, ieșenii depozitează gunoaiele lângă tomberoanele inteligente, riscând să fie amendați din culpa operatorului de salubritate

În urmă cu doi ani de zile, directorul Salubris anunța retehnologizarea zonei de salubrizare a orașului, iar anul trecut au început să apară primele bizarerii. Una dintre investiții făcea referire la amenajarea de platforme capsulate cu carduri de acces. La sfârșitul lunii aprilie 2020, Salubris a semnat contractul pentru 30 de staţii care au compactoare pentru a mări capacitatea de stocare a resturilor menajere. Acestea ar urma să fie gestionate de senzori care transmit wi-fi semnale pe o platformă gestionată de operatorul de salubritate. Din același contract fac parte și 210 platforme supraterane unde pubelele vor putea fi accesate doar cu o cartelă. După un an de așteptare, firma cu care Salubris a încheiat contractul a livrat săptămâna trecută aceste pubele inteligente,  numai că ieșenii nu au acces la ele, deoarece ele nu au venit însoțite …de cartele, așa cum era normal.

Un milion de euro aruncat la gunoi

În total, investiţiile Salubris se ridică la peste 6 milioane lei pentru cele trei tipuri de achiziţii. De departe, cea mai costisitoare achiziție face referire la contractul semnat de Salubris cu firma Lavitex Prod pentru suma totală de 4,09 milioane lei (fără TVA). Contractul vizează achiziția a 210 de platforme supraterane pe care sunt amplasate între 3 – 6 containere, cât și a 15 containere pentru haine. Noile containere dotate cu un sistem care permite accesul doar pe bază de cartelă, vor anula o altă investiție făcută în anii trecuți, în pubele din plastic, destinate colectării selective, amplasate în peste 300 de puncte gospodărești, care vor fi retrase în depozitele Salubris după nici doi ani de utilizare. În condițiile în care exista deja o investiție proaspătă pe zona de colectare selectivă a deșeurilor, iar Salubris, prin gura directorului Neculau, avansa venituri mult sub medie, cauzate de pandemie, societatea s-a avântat în a a-și stoarce bugetul pentru încă o achiziție excentrică, dintr-un orgoliu mărunt de a se alinia marilor orașe din vest.

Achiziții fără cap și coadă

Pentru a avea acces la containerele destinate deşeurilor reciclabile, care sunt de două tipuri, respectiv module galbene pentru deşeuri de tip PET şi module albastre pentru hârtie şi carton, Salubris ar fi trebuit să distribuie cartele către asociațiile de proprietari care să le pună la dispoziția proprietarilor, ori acest lucru nu s-a întâmplat nici la o săptămână și ceva de la montarea noilor module, ieșenii fiind nevoiți să depoziteze deșeurile reciclabile direct pe platforme. Această nouă investiție din bani publici se înscrie în lunga serie de achiziții de lux fără funcționalitate, pornind de la becurile de lux, respectiv cele 5 toalete automate pe care s-au dat 150.000 euro, parte din ele fiind sparte, iar altele simple obiecte de decor, sau toaletele cu fise și pana la cele 30 de coșurile de gunoi inteligente, a câte 5000 euro de uniate.

4.8 5 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments