Bisericile vor rămâne deschise în Noaptea de Înviere, așadar românii vor putea merge să ia Lumină. În urma întâlnirii dintre premierul României, Florin Cîțu, și reprezentanții cultelor, s-a decis ca bisericile să rămână deschise în Noaptea de Înviere, iar românii pot participa la slujbă, respectând însă anumite norme de protecție.
Guvernul a luat decizia oficială pentru Paște
Noi măsuri vor fi anunțate în perioada următoare.
Conform BOR, au fost discuții astăzi cu privire la următoarele lucruri:
- slujba de Înviere va fi oficiată cu prezența fizică a enoriașilor
- prima parte a slujbei se va ține afară
- românii care vor dori să rămână după ora 00:00 o vor putea face, însă numărul enoriașilor din interiorul bisericilor va fi limitat
- slujba va dura până la ora 04:00
- se vor respecta toate măsurile de siguranță
- enoriașii vor merge către cea mai apropiată biserică de domiciliu, pe jos ori cu mașina personală
- în ce privește restricția de circulație până la ora 22:00, autoritățile vor face o excepție pentru noaptea respectivă
”Sărbătoarea de astăzi se numește Buna Vestire, adică vestea cea bună. O veste bună am primit și noi credincioșii astăzi, faptul că Secretariatul de stat pentru Culte a reușit să adune toți liderii pentru culte și reprezentanții acestora și să discute despre nevoia spirituală a românului de a fi în Noaptea de Înviere cu lumânarea în mână în fața bisericii de unde aparține, să simtă că poate să cânte Hristos a Înviat și faptul că premierul a arătat preocupare față de nevoia spirituală a românului, pentru mine este o veste bună”, a spus părintele Vasile Ioana, de la Biserica Sfântul Nicolae Dintr-o Zi, conform sursei citate.
Cine a participat la discuții
Azi, premierul Florin Cîțu a purtat o discuție cu reprezentanții cultelor religioase din România și cu cei ai Secretariatului de Stat pentru Culte. Astfel, în urma discuțiilor s-a stabilit ca în noaptea de Înviere să fie permisă circulația persoanelor în afara locuinței până la ora 2.
Această măsură ar urma să se aplice atât pentru Paștele Catolic, cât și pentru Paștele Ortodox. Însă participarea la slujbă se va face cu respectarea tuturor măsurilor de protecție sanitară.
De asemenea, la aceste discuții cu reprezentanții cultelor religioase au mai participat și vicepremierul Kelemen Hunor, șeful DSU Raed Arafat, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiță, consilierul prezidențial Sergiu Nistor – Departamentul Cultură, Culte și Minorități Naționale din cadrul Administrației Prezidențiale, Secretarul General al Guvernului, Horațiu Gorun, și Secretarul general adjunct al Guvernului, Mircea Abrudean.