Primăriile pot să înregistreze gratuit imobilele în sistemul de cadastru și carte funciară

0
179

Consiliul Județean Iași, Instituția Prefectului și Oficiul pentru Cadastru și Publicitate Imobiliară Iași au constituit un Comitet de lucru pentru a sprijini UAT-urile din județ să acceseze Programul Național de Cadastru și Carte Funciară și să finalizeze implementarea proiectelor de intabulare a proprietăților. Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară oferă fonduri pentru primării pentru înregistrarea imobilelor în sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Prin linia de finanțare 7, anul acesta au accesat fonduri 56 de primării, dintre cele 74 eligibile. În total, se vor aloca fonduri de 8.900.000 lei (aprox. 2 milioane de euro) destinate primăriilor pentru lucrările de înregistrare aproprietăților.

Suprafața intabulată la nivel județean este astăzi de aproximativ 30%, iar dacă primăriile vor duce până la capăt suma contractată prin creditele de angajament, până în 2023, aceasta va putea crește cu până la 9%, reprezentând încă 50.000 de hectare.

Analizând cifrele putem constata că este loc suficient de îmbunătățire în acest domeniu. Evident că ne dorim să sprijinim prin astfel de întâlniri primarii, să-i încurajăm să acceseze fondurile disponibile în acest moment pentru realizarea cadastrului sistematic. Instituția prefectului este implicată în domeniul fondului funciar prin activitatea Comisiei Județene de Fond Funciar. Am încercat în ultima perioadă o îmbunătățire a acestei comisii în sensul unei relaționări mai bune cu comisiile locale de fond funciar. Vom organiza, la sugestia primarilor cu care am discutat astăzi, întâlniri zonale regionale cu grupuri de comune, astfel încât documentațiile pe care le primim de la comisiile locale de fond funciar să fie de mai bună calitate, iar activitatea comisiei județene să funcționeze în mod corespunzător.”, a declarat prefectul județului Iași, Marian Grigoraș.

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentRețeaua de iluminat public din Municipiul Iași va fi modernizată
Articolul următorMarș auto-moto pentru susținerea finanțării autostrăzilor A7 și A8. Zeci de mașini s-au aliat manifestului
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments