Promovabilitate de peste 63% în județul Iași la simularea examenului de Evaluare Națională

0
70

Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Iași spun căacesta este cel mai bun procent de promovabilitate comparativ cu simulările naționale din anii școlari trecuți (51.38% în 2019, 46.35% – 2018, 50.34%-2017). În anul școlar trecut, simularea națională nu a avut loc, din cauza stării de urgență declarată la nivel național.

Simularea, organizată la nivel national, s-a desfășurat în perioada 29 30 martie 2021, în toate cele 171 de unități școlare cu elevi în clasa a VIII-a. La nivelul județului Iași, sunt școlarizați în anul școlar 2020-2021 un număr de 6864 de elevi de clasa a VIII-a ce pot susține Evaluarea Națională 2021. O singură unitate de învățământ, Școala Gimnazială Rădeni, comuna Roșcani, aflată în carantină la data desfășurării simulării, cu un număr de 19 elevi de clasa a VIII- a, va susține o altă sesiune de simulare, până la data de 15 mai 2021.

Prezența la simularea examenului de Evaluare Națională a fost foarte bună, date fiind atât interesul crescut al candidaților, cât și faptul că, spre deosebire de anii anteriori, când se organiza și o simulare la nivel județean, aceasta este singura verificare, în condiții asemănătoare examenului real, la care pot participa elevii de clasa a VIII-a. Prezența elevilor din județul Iași, de 93,34% a fost peste media națională de 90,54%.

Simularea Evaluării Naționale reprezintă o radiografie de etapă în pregătirea tinerilor, menită să transmită acestora, dar și părinților sau cadrelor didactice, din timp, nivelul cunoștințelor și deprinderilor de lucru acumulate de elevi, în vederea susținerii, peste două luni, a unui important examen din viața lor. Au fost urmărite în egală măsură familiarizarea elevilor cu exigențele examenului, dar și conștientizarea acestora privind pregătirea temeinică și importanța accesării unui traseu profesional potrivit propriilor aspirații și pasiuni.

Astfel, pentru mediul urban al județului (Iași, Pașcani, Tg. Frumos, Hârlău și Podu Iloaiei) procentul mediilor peste 5.00 este de 83,31% în timp ce doar 44,58% dintrecandidații provenind din mediul rural ieșean au obținut, la această simulare, medii de peste 5.00. Peste 71% (71,77%, valoare ce depășește media națională) dintre elevii claselor a VIII-a au obținut note peste 5 la proba scrisă de limbă şi literatură română La matematică, probă considerată de elevi ca fiind dificilă în fiecare an, procentul notelor peste 5 este de 57,19% . Numărul notelor de 10.00 (zece) este de 83, dintre care 79 sunt la matematică și 4 la limba și literatura română.

În conformitate cu prevederile procedurii privind organizarea și desfășurarea simulării probelor scrise ale examenului de Evaluare Națională, rezultatele nu sunt publice, nu pot fi contestate și au fost comunicate direct elevilor la nivelul unităților de învățământ preuniversitar de proveniență. Aceste rezultate urmează să fie analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral din fiecare unitate de învățământ, în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor. Notele obţinute la simularea examenului de Evaluare Națională 2021 nu se trec în catalog, exceptând situațiile în care elevii sau părinții solicită în scris acest lucru.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments