Cu o tradiție de aproape patru decenii, Festivalul Muzicii Românești organizat la Iași de Filarmonica Moldova și Universitatea Națională de Arte George Enescu, este singurul festival dedicat în întregime muzicii autohtone. Ajuns la cea de-a XXII-a ediție, Festivalul Muzicii Românești din perioada 10-16 mai 2021 este, de fapt, reprogramarea ediției de anul trecut, care nu a avut loc din cauza Pandemiei de Covid-19 și se bucură de sprijinul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România – Filiala Iași, al Primăriei Municipiului Iași și al Universității Alexandru Ioan Cuza Iași.
Dedicată aniversării Universității Naționale de Arte George Enescu la 160 de ani de la înființare și centenarului Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, ediția de anul acesta propune publicului ieșean, și nu numai, o paletă largă de evenimente accesibile tuturor categoriilor de audiență, de la muzica veche la cea contemporană, de la tineri compozitori la nume consacrate, de la concerte camerale la spectacol sincretic, cu momente din opere și operete. Vor fi omagiate personalități ale muzicii românești, în frunte cu George Enescu, de la a cărui naștere se împlinesc 140 de ani, Eduard Caudella – 180 de ani de la naștere, Viorel Munteanu, Vasile Spătărelu, Achim Stoia, Mihail Jora, Sabin Păutza ș.a.
Timp de o săptămână, pe scenele festivalului vor urca nume cu rezonanță, precum dirijorul Radu Postăvaru, flautistul Ion Bogdan Ștefănescu, alături de formațiile consacrate ale Filarmonicii ieșene – Orchestra simfonică, Corul academic Gavriil Musicescu, – și ale Universității Naționale de Arte George Enescu Iași. Printre momentele speciale amintim de concertele susținute de chitaristul Costin Soare, Corala Universitas a Universității Alexandru Ioan Cuza Iași, Cvartetul de coarde al Academiei de Muzică, Arte plastice și Teatru din Chișinău, Trio Contraste al Filarmonicii de Stat Banatul Timișoara și Ansamblul AdHOC al Academiei Naționale de Muzică din Cluj-Napoca.
Atmosfera festivalului, spiritul muzicii românești vor fi simțite în locațiile diverse alese de organizatori: Casa de Cultură a Studenților, Aula Bibliotecii Centrale Universitare Mihai Eminescu, sălile Eduard Caudella și Studio de Muzică de cameră Anton Diaconu ale Universității de Arte George Enescu Iași.
Festivalul Muzicii Românești a fost și este o importantă cale de cunoaștere a muzicii consacrate, precum și o tribună de afirmare a noii generații de compozitori, de interpreți, de muzicologi.
https://filarmonicais.ro/index.php/ro/
Acasă Stiri din Iasi Pe scenele Festivalului Muzicii Românești vor urca nume importante. Evenimentul este organizat...
Abonează-te
Conectează-te la 7est aici
Nu esti autentificat pe 7est sau facebook, nu poti comenta !
0 Comments
cele mai vechi