Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins ca nefondată plângerea depusă de Costel Alexe, care a cerut să îi fie revocat controlul judiciar. Decizia instanței este definitivă. Acestaeste acuzat de DNA că a primit mită 22 de tone de tablă în perioada în care era ministru al Mediului. Decizia de menținere a acestei măsuri a fost luată joi de către instanța supremă, conform hotnews.
El a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile, până în 25 iunie. Aceeași măsură a fost luată și în cazul lui Bogdan Grecu, fostul director general al combinatului siderurgic Liberty din Galați, urmărit penal pentru dare de mită și delapidare.>
Între obligațiile impuse prin controlul judiciar în cazul celor doi se află interdicția de a părăsi țara și aceea de a nu comunica, direct sau indirect, pe nicio cale cu anumite persoane, menționate în ordonanță. DNA precizează că în acest dosar sunt urmărite penal și alte persoane.
DNA îl acuză pe Costel Alexe, fost ministru al Mediului în Guvernul Orban și actual președinte al Consiliului Județean Iași, că ar fi primit mită de la un combinat siderurgic (Liberty din Galați) 22 de tone de produse din tablă, pentru alocarea cu titlu gratuit către combinat a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră.
În 6 aprilie 2020, Costel Alexe, în calitate de ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor, ar fi pretins, în mod direct, de la o persoană din conducerea unui combinat siderurgic, inculpat în cauză, mai multe produse din tablă (tablă cutată, țeavă pătrată, țeavă rectangulară și rulouri de tablă) în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu referitoare la alocarea, cu titlu gratuit, către fabrica respectivă, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră și la monitorizarea măsurilor luate de această fabrică pentru închiderea unui depozit de deșeuri neconforme (haldă de zgură).
Depozitul respectiv este unul dintre cele 68 depozite neînchise pentru care statul român a fost condamnat de Curtea de Justiție a Uniunii Europene, în anul 2018, citat de hotnew, pentru neîndeplinirea obligației asumate ca stat membru al UE de a le închide cât mai repede. Ca urmare, România trebuie să raporteze periodic situația depozitelor menționate în cuprinsul hotărârii CJUE.
Foloasele respective, în cantitate de 22 tone, ar fi fost primite în zilele de 23 aprilie 2020 și 7 iulie 2020, la punctul de lucru al unei societăți comerciale administrată de o rudă a ministrului.
Costel Alexe a susținut că este nevinovat și s-a declarat convins că va demonstra acest lucru în instanță, mai spune hotnews. El a anunțat că, într-un „gest de onoare”, se autosuspendă din funcția de președinte al PNL Iași.