Primăria Iași aduce clarificări cu privirire la informații apărute în ultimele zile cu privire la salariile directorilor din subordinea instituției

0
540

Municipalitatea ieșeană infirmă minciunile și afirmațiile calomnioase lansate în spațiul public cu privire la indemnizațiile pe care le obțin directorii și membrii Consiliilor de Administrație ale societăților comerciale în care Consiliul Local Iași este unic acționar. Din respect pentru opinia publică, conducerea municipalității aduce o serie de precizări.

1. Proiectele de bugete ale societăților comerciale sunt întocmite de acestea, nu de Primăria Municipiului Iași. Directorii și membrii Consiliilor de Administrație nu sunt salariați ai Primăriei Municipiului Iași și, ca atare, nu primesc salarii de la aceasta. Primăria Municipiului Iași contractează o serie de servicii și lucrări de la unele dintre aceste societăți comerciale, pe care le achită în funcție de serviciile și lucrările prestate. Sumele achitate de Primăria Municipiului Iași au o proporție variabilă în bugetul societăților comerciale, acestea având și alte surse de venit. Se exemplu, SC Termo-Service SA și SC EcoPiața SA nu au relații comerciale cu Primăria Municipiului Iași, deci nu primesc bani publici.

2. Directorii și membrii Consiliilor de Administrație primesc indemnizații negociate și stabilite în baza unor contracte de management încheiate în condițiile unei legislații speciale (O.U.G. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice). Cifrele lansate în spațiul public nu se regăsesc în niciun document oficial decât ca o proiecție maximală a unor venituri, iar nu ca o certitudine. Cu alte cuvinte, aceste sume nu există în realitate.

Pentru corecta informare a opiniei publice, salariile fixe ale directorilor și membrilor Consiliilor de Administrație ale societăților comerciale aflate în subordinea Consiliului Local, nu a Primăriei, nu au crescut și sunt exact la fel ca anul trecut. Aceste salarii fixe variază între circa 9.000 lei net / lună (în cazul SC Compania de Transport Public SA) și în jur de 12.000 lei net / lună (în cazul SC Salubris SA, SC Citadin SA și SC SC Servicii Publice SA), deci sunt la jumătate față de cifrele vehiculate în spațiul public! În ceea ce privește indemnizațiile membrilor Consiliilor de Administrație, acestea variază între aproape 1.300 lei net / lună (în cazul SC EcoPiața SA) și 4.000 lei net / lună (în cazul SC Servicii Publice SA), media fiind de circa 3.100 lei net / lună.

3. În conformitate cu prevederile O.U.G. 109/2011, remunerația membrilor Consiliului de Administrație are și o componentă variabilă, care se stabilește pe baza unor indicatori de performanță financiari și nefinanciari negociați și aprobați de Adunarea Generală a Acționarilor și se acordă anual în funcție de gradul de realizare a acestora în anul anterior. Această componentă variabilă constă dintr-o cotă de participare la profitul net al societății sau o altă formă de remunerare pe baza indicatorilor de performanță.

Componenta variabilă a indemnizației membrilor Consiliului de Administrație și directorilor se acordă doar în măsura în care sunt îndepliniți indicatorii de performanță. Cu alte cuvinte, directorii și membrii Consiliilor de Administrație ale societăților comerciale în care Consiliul Local Iași este unic acționar pot primi doar indemnizația fixă sau mai mult, respectiv și componenta variabilă, în funcție de contract și de rezultatele activității. De exemplu, în ceea ce privește directorii și membrii Consiliului de Administrație de la SC Compania de Transport Public SA, componenta variabilă aferentă anului 2020 este 0 (zero), întrucât activitatea operatorului de transport, deci și indicatorii de performanță au fost afectate dramatic de restricțiile impuse de pandemia de COVID-19. Este de menționat că și celelalte societăți comerciale municipale au avut de suferit, în diverse grade, de pandemie.

4. Indemnizațiile primite de directorii și membrii Consiliilor de Administrație ale societăților comerciale în care Consiliul Local Iași este unic acționar sunt comparabile cu cele ale conducerilor companiilor publice din alte orașe din țară cu populații similare cu Iașul, precum și ale companiilor de stat.

Pe de altă parte, trebuie luat în considerare și faptul că directorii companiilor private cu 500 – 1.000 de angajați din domeniul serviciilor publice au salarii medii de 3.500 – 4.000 de euro pe lună, la care se adaugă bonusuri de performanță și alte beneficii. Societățile comerciale subordonate Consiliului Local Iași au între 150 și 1.300 de angajați, iar media salariilor directorilor acestora este de circa 2.100 de euro, în condițiile în care aceste companii asigură servicii publice esențiale pentru funcționarea Municipiului Iași.

3.3 3 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments