Conducerea Spitalului Socola organizează un concurs de promvare în grad pentru “tălpașii” unității medicale. Bucătari, electricieni, fochiști, instalatori, sudori, zidari, tâmplari, lenjeri, muncitori spații verzi, frizeri sau tractoriști din rândul personalului contractual sunt invitați să își depună dosarele la acest concurs ilegal, în lipsa unui buget aprobat pe 2021. Angajași ai spitalului susțin că în spatele acestui concurs se ascund tot atâtea șpăgi. De câțiva ani de zile, Spitalul Socola justifică salariile procurorilor DNA și le face rapoartele de activitate, prin golăniile penale care nu mai încetează în această unitate medicală
Bogdan Șaramet, managerul Institutului de Psihiatrie Socola, sub semnătura de “legalitate” a juristului Corneliu Prepeliță, organizează două proceduri pentru promovarea în grad sau trepte profesionale a 24 de persoane contractuale. Această procedură este în fapt un artificiu pentru disponibilizarea a tot atâtea posturi pe care la acest moment sunt încadrați candidații la promovare în grad și implicit la majorări salariale, o procedură demarată pe ultima sută de metri din mandat. Concursul se organizează cu încălcarea legii actuale, în lipsa unui buget aprobat pe 2021.
Din documentul nr. 9389 din 29.04.2021, în fapt două anunțuri de promovare în grad, care se regăsesc pe același număr de înregistrare, rezultă că se scot la concurs un număr de 24 de posturi la Institutul de Psihiatrie Socola Iași, ,” care îndeplinesc condițiile legale de promovare în cursul anului 2021„. Printre aceste posturi se numără registratori medicali, referenți de specialitate, economiști, instructor de ergoterapie, bucătari, electricieni, fochiști, instalatori, sudori, zidari, tâmplari, muncitori spații verzi, frizeri și tractoriști.
Un nou abuz în serviciu
Ori, Institutul de Psihiatrie Socola Iași nu poate organiza la acest moment un astfel de concursurs sau procedură de promovare în grad, atât timp cât nu există aprobat bugetul pe acest an
„Prin derogare de la dispoziţiile art. 27 alin.(3) din Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID19, cu modificările şi completările ulterioare, pe o perioadă de 6 luni de la data intrării în vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonanţe de urgenţă, se pot desfăşura concursurile pentru ocuparea posturilor şi funcţiilor vacante şi temporar vacante din cadrul instituţiilor şi autorităţilor publice, cu încadrare în sumele aprobate în buget pentru anul 2021”, se arată în nota de fundamentare a acestor concursuri care sunt anunțate a se organiza după jumătatea acestei luni.
În lipsa unui buget aprobat de Ministerul Sănătății, această procedură va putea fi atacată în instanță de oricine care dorește să conteste legalitatea concursului.
„Având în vedere faptul că aceste posturi trebuiau ocupate de cineva, fiind vorba de persoane din același spital, cine garantează că nu scade numărul de paturi sau că Institutul de Psihiatrie Socola Iași va lua acreditarea? Aceste documente care acoperă o procedură făcută în avans sunt întocmite prin abuz in serviciu, fals și uz de fals. În spatele acestui concurs se ascund șpăgi grase ai căror beneficiari sunt cei din conducere”, susțin surse din cadrul spitalului.
Reamintim faptul că Spitalul Socola a făcut obiectul unui scandal național în urmă cu 2 ani, atunci când, în urma unei plângeri, procurorii DNA au reușit să destructureze o grupare infracțională din care făceau parte membri din conducere și din comisia de examinare, care au fost dovediși că primeau șpăgi între 4000 și 10000 de euro