Undeva între un sprint cu sudoare și o plimbare pe îndelete, există o cale de mijloc cunoscută sub numele de jogging.
Joggingul este adesea definit ca alergând într-un ritm mai mic de 10 km pe oră și are unele beneficii semnificative pentru persoanele care doresc să-și îmbunătățească sănătatea fără să exagereze.
Ce este atât de grozav la acest exercițiu aerobic moderat? La fel ca alergarea, vă îmbunătățește sănătatea cardiorespiratorie și vă îmbunătățește starea de spirit. Iată o listă cu alte avantaje ale joggingului:
Vă poate scăpa de acel platou
Experții numesc mersul pe jos cea mai populară formă de exercițiu din țară. Oamenii își plimbă câinii, fac o plimbare în parc, urcă scările la serviciu – tuturor place să mergem.
Dar ce se întâmplă dacă mersul pe jos nu vă ridică ritmul cardiac suficient de mult timp suficient? Ce se întâmplă dacă ați atins un platou? Joggingul este o modalitate excelentă de a crește intensitatea antrenamentului treptat, astfel încât să puteți reduce la minimum riscul unei vătămări care vă poate ține pe bancă timp de câteva săptămâni.
Înainte de a începe să faceți jogging, discutați cu medicul dumneavoastră pentru a vă asigura că este forma potrivită de exercițiu pentru dvs.
Vă poate ajuta să scădeți în greutate
Mersul pe jos, joggingul și alergarea – toate îmbunătățesc sănătatea cardiovasculară și ajută la prevenirea obezității. Dar un studiu sursă de încredere a constatat că, dacă doriți să vă sporiți pierderea în greutate, veți avea mai mult succes dacă vă ridicați ritmul.
Studiul nu face distincție între jogging și alergare. În schimb, s-a axat pe scăderea în greutate crescută care a avut loc atunci când participanții au fugit în loc să meargă.
Vă poate întări sistemul imunitar
Timp de aproape un secol, oamenii de știință au considerat că exercițiile fizice puternice vă pot lăsa slăbit și cu risc de infecție și boală. O privire mai atentă asupra cercetăriilor indică contrariul.
Exercițiul moderat, cum ar fi joggingul, vă întărește răspunsul corpului la boli. Acest lucru este valabil atât pentru bolile pe termen scurt, cum ar fi infecțiile tractului respirator superior, cât și pentru bolile pe termen lung, cum ar fi diabetul.
Are un efect pozitiv asupra rezistenței la insulină
Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), peste 84 de milioane de americani au prediabet, o afecțiune care poate fi inversată. Rezistența la insulină este unul dintre markerii prediabetului. Celulele din corpul dvs. pur și simplu nu răspund la insulină, hormonul care ține sub control nivelul zahărului din sânge.
Vestea bună: o sursă de încredere a cercetării a constatat că alergarea regulată sau joggingul au scăzut rezistența la insulină la participanții la studiu. Cercetătorii au observat că o scădere a grăsimii corporale și a inflamației ar putea sta în spatele îmbunătățirii rezistenței la insulină.
Vă poate ajuta să vă protejați de efectele negative ale stresului
Fie că sunteți un jogger, un entuziast yoga sau un pasionat de fotbal, la un momentat va trebui să îi faceți față stresului. Joggingul poate proteja creierul de efectele dăunătoare ale stresului.
O analiză din 2013 a constatat că exercițiile aerobice, cum ar fi joggingul, ar putea îmbunătăți funcționarea executivă și ar putea proteja creierul de declinul legat de îmbătrânire și stres.
Un studiu recent efectuat pe animale de la Universitatea Brigham Young a constatat că printre șoarecii expuși la situații stresante, cei cărora li s-a permis să alerge în mod regulat pe o roată au avut rezultate mai bune, făcând cele mai puține erori în urma unui labirint și demonstrând cea mai mare capacitate de a-și aminti și de a naviga cu îndemânare.
Vă poate ajuta să faceți față depresiei
Exercițiile fizice sunt cunoscute de mult timp pentru că ajută oamenii să gestioneze simptomele depresiei, dar noile cercetări pot ajuta la explicarea modului în care o fac.
Nivelurile crescute de cortizol au fost legate de episoadele depresive. Cortizolul este un hormon pe care corpul îl eliberează ca răspuns la stres. Un studiu din 2018 a examinat nivelurile de cortizol la persoanele care solicită tratament pentru depresie. După 12 săptămâni de exerciții consistente, cei care au făcut exerciții fizice în mod regulat pe tot parcursul studiului au avut niveluri reduse de cortizol pe parcursul întregii zile.
Medicii de la Clinica Mayo recomandă persoanelor care prezintă simptome de anxietate sau depresie să întreprindă o activitate fizică de care se bucură. Joggingul este doar un exemplu.
Sfaturi pentru jogging fără incidente
Pentru a evita rănirea:
- Obțineți echipamentul potrivit. Pentru a evita un accident, lucrați cu un profesionist pentru a obține tipul potrivit de adidași pentru bărbați sau femei și investiți într-o pereche de adidași de alergare.
- Nu acoperiți prea mult. S-ar putea să vi se pară că mai multă căptușeală este mai puțin impactată, dar dacă sunteți un alergător nou, s-ar putea să nu fie cazul . Studiile au legat adidașii „maximalisti” de o probabilitate mai mare de a vă răni.
- Exersați o postură bună. Alergarea cu capul în jos sau umerii încordați pune stres suplimentar pe restul corpului. Ochii în sus, umerii înapoi și în jos, pieptul ridicat – așa puteți preveni rănile la spate și genunchi.
- Discutați mai întâi cu medicul dumneavoastră. Dacă sunteți supraponderal sau a trecut ceva timp de când ați făcut mișcare, discutați cu medicul înainte de a începe să faceți jogging.