Ce este Aperol Spritz? Cocktailul care nu se demodează

0
260

Aperol este o băutură alcoolică de origine italiană cu un conținut scăzut de alcool. Ingredientele sale includ portocala amară, rubarbă, gențiană, cinchona, printre altele. Deși are un gust și un miros foarte asemănător cu Campari, Aperol are un conținut de alcool de 11%.

Dacă nu l-ai încercat încă, cu siguranță te-ai întrebat ce este Aperol. Cum este posibil ca o băutură alcoolică, care acum aproape un deceniu nu era cunoscută de aproape nimeni în afara regiunii italiene Veneto, să fie acum una dintre componentele principale ale Aperol Spritz, cocktailul la modă din toată Europa și America?

Ce este Aperol și care sunt caracteristicile sale

Aperol este o băutură alcoolică italiană cu un conținut scăzut de alcool (11%), produsă inițial de compania italiană Barbero 1891, al cărei sediu se află în Padova. În 1919, frații Silvia și Luigi Barbieri l-au prezentat ca digestiv la Târgul Internațional din Padova. În 2003 când G Rupo Campari a cumpărat această companie, cunoscută în întreaga lume pentru producția de aperitive și o bază pentru cocktailuri și, datorită acestui fapt, băutura a căpătat o atenție internațională.

Printre ingredientele sale se numără  gențiana și rubarba, deși vei recunoaște un Aperol prin culoarea sa portocalie și aroma sa netedă și răcoritoare, cu un ușor gust de ierburi, condimente și portocale proaspete.

Aperol Spritz: de ce a devenit la modă în Italia și cum s-a răspândit în alte țări

Spritz este un cocktail italian pe bază de vin alb sec și apă minerală spumantă sau tonic. Adică orice băutură care urmează aproximativ formula a trei părți de vin spumant, două de băutură amară, o parte de apă minerală și citrice este un Spritz.

În Italia, ora aperitivului este o tradiție adânc înrădăcinată, în special în Milano, unde barurile servesc băuturi de la 19.00 la 22.00: alege o băutură pentru aperitiv și, odată plătit, poți accesa bufetul cu mâncare gratuită. Deci, orice băutură care se servește ca un aperitiv bun ia avânt în această țară.

Grupo Campari, actualul producător al Aperol, a știut să profite foarte bine de această tradiție și a transformat Aperol într-o băutură la modă cu Aperol Spritz, făcută cu o bază de prosecco. Este băutura perfectă pentru a lupta împotriva căldurii verii , parțial datorită investiției mari în marketing și comunicare pe care grupul a făcut-o în mai multe țări și în special în Statele Unite.

Cum s-a născut Aperol Spritz, acel cocktail pe care îl găsești în locuri la modă

Rețeta Aperol Spritz a prins contur în anii 1950. Se crede că este un derivat al Spritzului venețian, cocktailul din anii 1920 care a fost inspirat de obiceiul trupelor austriece din secolul al XIX-lea de a scăpa alcoolul din vinurile venețiene cu apă carbogazoasă sau seltz (termenul Spritz provine din cuvântul german „spritzen”, care înseamnă „stropire”).

Când Grupul Campari a cumpărat Barbero 1891, compania fraților Barbieri, criza financiară începea deja să se vadă la orizont. Consumul a început să scadă, iar oamenii au încetat să meargă la restaurante cu frecvența de altădată. Cu toate acestea, au ieșit să bea un cocktail, deși fără să stea la cină. Când au băut băuturi alcoolice pe stomacul gol, au optat pentru cocktailuri cu conținut scăzut de alcool.

Deoarece cultura aperitivului este răspândită în Italia, mulți localnici au luat decizia de a oferi aperitive, adesea gratuite, cu singura condiție de a consuma un tip de băutură. Grupul  Campari a detectat fenomenul aperitivului și a decis să valorifice Aperol Spritz, acesta devenind astfel flagship-ul companiei.

Compania însăși a introdus o nouă prezentare a cocktailului, într-un pahar de vin care evidențiază caracterul și culoarea sa unică. Curând a devenit cocktailul la modă al tuturor felurilor de evenimente sociale datorită ușurinței și bunului gust.

Cum prepari un Aperol Spritz

Pentru a pregăti un Aperol Spritz ai nevoie de un pahar de vin pe care trebuie să-l umpli până la vârf cu gheață, apoi faci un amestec de Aperol, vin spumant și sifon. Acestea sunt proporțiile:

  • Două părți de cava sau vin spumant
  • Două părți de Aperol
  • O parte de sifon
  • O felie de portocală

În zilele noastre, Aperol Spritz este bine primit în rândul tuturor grupelor de vârstă și ușurința sa îl face ideal pentru aperitiv. L-ai încercat deja?

5 2 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments