În ultimii ani, 59% dintre absolvenţii de studii superioare din Iaşi erau femei

0
43

În contextul unei societăți tot mai îmbătrânite din punct de vedere demografic, afectată de migraţie, lipsa forţei de muncă, amplificarea riscurilor, vulnerabilităţilor şi ameninţărilor la adresa securităţii sociale, economice şi de mediu, femeile reprezintă o resursă foarte valoroasă.

Deşi desfăşoară activităţi profesionale concomitent cu o multitudine de responsabilităţi casnice/gospodăreşti, femeile din România au o speranţă medie de viaţă cu 7 ani mai mare decât bărbaţii. Conform Institutului Național de Statistică, în anul 2018, 59% dintre absolvenţii de studii superioare din Iaşi erau femei. Domeniile educaţiei şi învăţământului, sănătatea, administraţia publică şi sectorul serviciilor sunt dominate de prezenţa acestora.

Cu toate acestea, femeile continuă să se confrunte cu o serie de probleme legate de violenţa domestică, sărăcie, migraţie, maternitate adolescentină, subreprezentare în structurile de decizie politică de la nivel naţional, judeţean şi local. La nivelul judeţului Iaşi, nu există încă un sistem integrat de management al datelor referitoare la femeile aflate în situaţii de dificultate: victime ale violenţei domestice, femei abuzate, traficate, hărţuite fizic şi/sau psiho-emoțional. În ceea ce privește violenţa domestică asupra femeilor, există însă instituții care oferă servicii specializate, au transmis autoritățile.

Potrivit United Nation Women, inegalitatea de gen continuă să persiste în societățile contemporane, fiind necesare eforturi, în special în practicile și comportamentele care stau la baza inegalității de gen, de exemplu, discriminarea juridică, normele și atitudinile sociale neloiale, luarea deciziilor în materie de sexualitate și reproducere și participarea politică redusă.

Autoritățile locale împreună cu cele naționale au responsabilitatea protejării drepturilor și libertăților femeilor, fiind de asemenea, răspunzătoare de punerea în aplicare a cadrelor legale și politice pentru prevenirea, protejarea și urmărirea penală a violenței împotriva femeilor și fetelor.

În cadrul proiectului ”Orașe echitabile: integrarea Agendei 2030 în politicile locale în perioada de migrare și flux de refugiați, Consiliul Județean Iași este singura unitate administrativ teritorială din România, partener alături de entități internaționale ce urmăresc conștientizarea, implicarea activă a cetățenilor, organizațiilor și factorilor de decizie în localizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă 5 (egalitatea de șanse), 11 (orașe și comunități durabile), 13 (schimbări climatice), și 16 (pace, dreptate și instituții puternice) și promovarea unei cooperări descentralizate în implementarea scopurilor Agendei 2030 locale în 8 regiuni din Uniunea Europeană.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments