130.000 de persoane vor beneficia de screening și tratament pentru hepatita B și C. Proiectul se ridică la 11 milioane de euro

0
54

LIVE(RO) 2 are în vedere inițierea și desfășurarea unui program mulți-regional (Nord-Est şi Sud-Est) de screening prin crearea rețelei locale de specialiști implicați în screening, identificarea, mobilizarea și testarea rapidă a minim 120.000 de pacienți.  De asemenea, se vor organiza acțiuni medicale standardizate pentru diagnosticul de certitudine, stadializarea și trimiterea pacienților confirmați cu infecții cronice cu virusuri hepatitice B/D și C către centrele de tratament conform protocoalelor CNAS. Și nu în ultimul rând, în cadrul proiectului se vor înființa și organiza Centre de Prevenție, depistare precoce, diagnostic și direcționare către tratament al pacienţilor cu virusuri hepatitice B/ D şi C în regiunile de dezvoltare Nord-Est şi Sud-Est.

Hepatita A este boala mâinilor murdare. Noi ne referim mai ales la hepatitele virale B şi C, modalitatea de transmitere a acestora este, în primul rând, prin produse de sânge sau prin instrumentar contaminat sau contact intim cu o persoană infectată. O altă cale de transmitere care a fost importantă în România înainte de 1990 este din ce în ce mai redusă astăzi dar acum creşte o altfel de transmitere. Cea prin droguri intravenoase. Începe să apară şi în România o altă cale de transmitere a infecţiilor virale. În general, infecţia este iatrogenă, cea din spitale a scăzut. Ne putem lăuda că sistemul sanitar românesc merge spre bine. Nu mai avem atât de multă infecţie din contactul cu spitalele cum obişnuiam să avem, a mai spus prof.univ.Anca Trifan, şef Institutul de Hepatologie şi Gastroenterologie din cadrul Spitalului “Sf.Spiridon” din Iaşi.

Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași a obținut, în cadrul programului POCU 2014 – 2020, o finanțare de aproape 11 milioane de euro pentru Programul regional integrat de prevenire, depistare precoce (screening), diagnostic și direcționare către tratament al pacienților cu boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatice B/D și C din regiunile Nord-Est și Sud-Est – LIVE(RO) 2 – EST.

Studiile care au fost efectuate au arătat constanţa că Iaşul şi Moldova, în special, are cea mai mare rată de infecţii virale din România. Mai mult, numărul de pacienţi internaţi în spitalele ieşene cu diagnosticul de ciroză hepatică este cel mai mare din România trebuie să facem ceva şi suntem capabili. Aceasta este vestea extraordinară. După cum aţi observat, ieşim din spital, ieşim din cabinete şi venim în mijlocul societăţii pe care vrem să o ajutăm, a declarat prof.univ.Anca Trifan, managerul proiectului LIVE(RO) 2.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments