Un nou studiu de la Universitatea Ebraică din Israel arată noi date privind eficacitatea vaccinului Pfizer împotriva variantei Delta a noului coronavirus. Potrivit documentului, vaccinul Pfizer anti COVID este eficient în proporție de 70 % împotriva noii variante ultra-contagioase Delta.
Vaccinul Pfizer anti COVID este eficient în proporție de 70 % împotriva noii variante ultra-contagioase Delta. Aceasta este concluzia unui nou studiu de la Universitatea Ebraică din Israel, relatează Times of Israel.
Până acum, studiile au arătat o rată de aproximativ 95 % a eficacității vaccinului împotriva tulpinilor anterioare de COVID.
Potrivit studiului, vaccinul Pfizer-BioNTech este, de asemenea, mai puțin eficient în prevenirea apariției de simptome grave la persoanele infectate cu varianta Delta.
Potrivit Haaretz, cifrele Ministerului Sănătății arată că varianta Delta este responsabilă pentru peste 90% din noile cazuri de COVID în Israel în ultimele două săptămâni; comparativ cu doar 60% din cazurile noi din țară în urmă cu doar două săptămâni.
Milioane de vaccinuri vor expira în curând
Israelul, România și Bulgaria se confruntă cu o problemă legată de vaccinurile împotriva coronavirusului care se apropie de data expirării, dar nu au avut grijă să le pună la dispoziţia altor țări, mergând pe ideea că se vor găsi, chiar și în ultimul moment, cetățeni care să le solicite.
Israelul ar putea distruge aproximativ 1 milion de doze de vaccin Pfizer care expiră la sfârșitul lunii, dacă nu se va găsi o altă țară care să le administreze, relatează Times de la Londra.
Aproximativ 65% din populația ţării, care se traduce în 5,5 milioane de persoane, a primit deja două doze de vaccin, iar acum guvernul încearcă să-i convingă pe cei mai tineri să se vaccineze, dar planul nu pare să reuşească. Israelul a încercat să ajungă la un acord cu diferite țări pentru dozele neadministrate, pe care însă nu le va dona, ci le va ceda acum urmând să le primească înapoi atunci când țara respectivă va primi vaccinuri „proaspete”, cu o nouă dată de expirare. În acest fel, Israelul permite țărilor care au deficit de vaccin să își vaccineze imediat cetățenii, dar nu donează niciodată nimic nimănui.
Se preconiza ca aceste doze să fie distribuite în Palestina, dar acum două săptămâni țara a anulat acordul cu Israelul, subliniind că refuză să accepte seruri care expiră. “După inspectarea de către echipele tehnice ale Ministerului Sănătății, a primului lot de vaccinuri Pfizer pe care le-am primit în această seară de la Israel, s-a constatat că acestea nu respectă caracteristicile prevăzute în acord”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului palestinian, Ibrahim Melhem.
“Guvernul refuză să accepte vaccinuri care expiră în curând”, a adăugat el, având sprijinul ministrului sănătății, Mai Al-Kaila. Acum, guvernul palestinian așteaptă de la companie să îi livreze direct vaccinurile pe care le-a comandat, a spus Melhem, fără a preciza când se va întâmpla acest lucru.
Sursă foto: Dreamstime