Activiștii de mediu din Iași trag încă un semnal de alarmă în privința acțiunilor grupărilor mafiote din structurile Gărzii de Mediu sau Garda Forestieră. Lucrări cu impact nefast asupra mediului sunt făcute cu acceptul tacit al corupților de la Garda Forestieră. O poieniță din Sit-ul Natura 2000 Pădurea Bârnova-Repedea a fost distrusă cu buldozerul pentru a face loc unor construcții. Coruptul șef al Gărzii Forestiere Suceava, Mihai Gășpărel, infirmă evidența faptului că aceste lucrări au loc într-o arie protejată, susținând că masacrarea pădurii este doar o lucrare de nivelare fără impact asupra mediului. De cealaltă parte, Agenția Națională pentru Arii Protejate (ANANP) Iași spune că lucrările care au loc în Situl Natura 2000 sunt neautorizate
Mai multe poienițe dintr-o arie naturală protejată au fost distruse cu buldozerul, fără niciun aviz din partea instituțiilor statului, dar cu acceptul tacit al acestora.
“Acum o săptămână la capătul străzii Sfântu Petru din Pietrărie, Bârnova, era o poieniță superbă. Cu o vegetație spontană de fâneață diversă, care își schimba culoarea în fiecare anotimp. Luni, însă, buldozere de mare putere au început să sistematizeze dramatic terenul. Ușoara pantă lină a fost nivelată pe mare parte, solul vegetal încărcat în basculante și cărat de la fața locului”, a declarat activistul de mediu, Mihai Diac.
Arii natural protejate amenințate de betoane
Activiștii de mediu care au sesizat aceste lucrări neautorizate, adevărate atentate asupra naturii, au sesizat în aceeași zi intervenția și au făcut sesizările de rigoare la Arii Naturale Protejate Iași, Garda de Mediu Iași și Garda Forestiera. A doua zi după sesizare, lucrările au fost întrerupte, fapt ce indică faptul că acestea erau făcute fără avizele necesare.
“Nu suntem împotriva „dezvoltării”. Dar și dezvoltarea poate fi făcută cu respect pentru mediu, cu respect pentru peisaj, cu integrare în acesta, nu cu intervenții brutale. Dacă aici se face o locație de agrement, se putea face mult mai puțin intruziv, valorificând ce există, păstrând din atuurile locului. Dar când vii cu buldozere care decopertează un strat de 2 metri de sol, începutul nu e de bun augur. Probabil urmează betoane și gazon în locul vegetației bogate și diverse care a fost până acum? Pe cine va atrage o astfel de locație, ce impact va avea asupra zonelor din jur? Aici ține de noi ca și potențiali clienți ce tolerăm și ce consumăm”, a spus Mihai Diac.
Lecție de corupție și incompetență a șeful Gărzii Forestiere Suceava
Intervenția asupra zonelor protejate au avut loc în capătul Străzii Sfântul Petru din Sat Pietrărie, la limita și chiar în Sit-ul Natura 2000 Pădurea Bârnova-Repedea. Intervenția brutală din poienițele de lângă Pietrărie s-a făcut fără avizele necesare de la Arii Naturale Protejate Iași și Direcția Silvică Iași, deși lucrările sunt în proximitatea și chiar pe suprafața sit-ului Natura 2000, și la sub 10 metri de fondul forestier.
Cu toate acestea, Mihai Gășpărel, șeful Gărzii Forestiere Suceava, același imbecil care și-a arătat părțile intime în public în timp ce făcea avansuri unui activist de mediu, susține, din birou, că “terenul respectiv nu face parte din fondul forestier național. Având în vedere că terenul este supus dar unor lucrări de nivelare și terasare, fără amplasarea absolut a niciunui obiectiv, ne este imposibil de a anticipa un anumit impact pentru suprafețele din rețeaua Sit Natura 2000”.
Masacru ecologic acoperit de un “cățel politic”
Reacția acestui cățel politic este una care naște atât întrebări cât și certitudini.
‘Protejează Garda Forestieră pe cineva în problema poienițelor distruse cu buldozerul în Pădurea Bârnova, lângă Pietrărie!? Nu avem informații concrete, dar trebuie să recunoaștem că modul în care e formulat răspunsul lor ne face puțin suspicioși. În primul rând, face referire la OUG 57/2007 (regimul ariilor protejate), minimizând potențialul de impact asupra ariei protejate. Ei bine, noi nu știam ca Garda Forestieră să aibă astfel de atribuții legate de mediu și arii protejate. De ce se interpune Garda Forestieră autorităților relevante pentru a emite un punct de vedere „acoperitor” în acest sens, care nu se rezumă la Codul Silvic?”, susțin activiștii de mediu.
Hoție sub paravanul gărzilor forestiere
Practic, răspunsul dat de șeful Gărzii de Mediu Suceava contrazice răspunsul Agenției Naționale pentru Arii Protejate (ANANP) Iași, care confirmă că intervenția se suprapune parțial cu Sit-urile Natura 2000.
“Din păcate, la noi protecția sit-uril-or Natura 2000 se face de multe ori doar pe hârtie. Deși adresa formulată de colegul nostru întreba clar de lucrări de teren și de proximitatea cu fondul forestier, răspunsul insistă pe faptul că nu sunt construcții încă, deși îmbunătățirile de fond funciar sunt mai discutabile, în special cu o astfel de amploare, și pe faptul că nu trec de limita fondului forestier. Din câte știm, până în 50 de metri ar trebui să se solicite aviz dedicat. Cel mai ciudat pentru noi rămâne tonul care ne pare defensiv și chiar ușor părtinitor, înclusiv când îl comparăm cu alte răspunsuri cum e cel de mai sus de la ANANP, sau chiar răspunsuri anterioare ale Gărzii Forestiere. În loc să comunice, informativ, dacă s-a solicitat un aviz specific, dacă a fost acordat, se trece direct la justificări și explicații pentru faptul că acesta nu este nici măcar necesar”, susțin activiștii de mediu.
“În fapt, aceste gărzi forestiere sunt lupi paznici la oi. În loc să descopere, ancheteze infracțiunile semnalate, de fapt ei au grijă să le ascundă. Dacă adăugăm aici incompetența, pasivitatea, indiferența, nu cred că ne putem aștepta la vreo îmbunătățire a calității și cantității fondului forestier național fiindcă în acte, ca de obicei, stăm foarte bine, dar în realitate e dezastru”, conchide Vali Tucuman, activist de mediu.