Realitatea satelor din județul Iași. Mai multe comune încă nu au acces la gaz și curent electric

0
277

În ciuda faptului că tehnologia a avansat, încă mai există comune unde oamenii stau cu lumânarea și folosesc butelia pentru că nu au acces la curent electric și gaz metan. Pentru a vedea care sunt principalele probleme cu care se confruntă satele din Iași, Consiliul Județean a organizat o întâlnire la care au participat reprezentanții ANRE, cei ai operatorilor din domeniul energiei electrice și gazelor naturale, primari și parlamentari din județ. Discuțiile au vizat identificarea soluțiilor necesare extinderii infrastructurii energetice la nivelul comunităților ieșene.

I-am reunit astăzi la Iași pe cei mai importanți reprezentanți din domeniul energiei la o discuție liberă și deschisă cu primarii din județ despre Infrastructura energetică ca pilon de dezvoltare a comunităților ieșene. Infrastructura energetică,  infrastructura rutieră și cea de apă și canalizare sunt principalele trei priorități de creștere a calității vieții ieșenilor și totodată cele mai mari necesități pentru cetățeni. Din păcate, în 2021, în judeţul Iaşi încă vorbim despre comunităţi în care lipsesc rețelele de gaz sau de curent electric. Trebuie să rezolvăm urgent această situație pentru a asigura accesul locuitorilor la condițiile de trai normale, dar și pentru a reduce presiunea care se pune la nivel national pe resursele noastre. Astăzi, suntem în situația tristă în care unul din doi copaci tăiați ajunge pe foc. Pornind de la întâlnirea de astăzi, prin implicarea noastră, a tuturor, și prin toate demersurile pe care le-am generat vom reuși să lucrăm mai bine și mai îndeaproape pentru a găsi soluții tehnice de modernizare a infrastructurii energetice și de racordare la rețele de gaz și electricitate pentru cât mai multe comunități”, a declarat președintele Consiliului Județean, Costel Alexe.

“Scopul nostru este de a dezvolta sistemul național de transport pe noi direcții pentru alimentarea distribuțiilor nou înființate. În județul Iași avem în prezent 326,6 kilometri de conductă, 28 de stații de reglare măsurare, 25,7 kilometri de racorduri. Considerăm că pentru județul Iași se impune execuția a două noi conducte pe direcțiile Scânteia-Deleni și Dumești-Andrieșeni. Perioada de timp în care aceste două conducte mari vor fi finalizate  estimăm că va fi de minimum patru ani, a declarat,  Ion Tătaru, Director General Adjunct al TRANSGAZ.

“Noi ca Autoritate de Reglementare în cazul Trangazului garantăm finanțarea pentru dezvoltarea rețelelor în județul Iași. Este important ca această dezvoltare de rețele de transport să se facă în strânsă corelare cu dezvoltarea rețelelor de distribuție pentru a nu ajunge în situația în care să realizăm rețele de transport la care nu se racordează nimeni în viitorul mai apropiat sau mai îndepărtat. De aceea, în termenul invocat de domnul Tătaru, de 4 ani, pentru executarea rețelelor de transport, este util ca dumneavoastră ca și aleși locali să gândiți modul de realizare a rețelelor de distribuție astfel încât, la momentul punerii în funcțiune a rețelei de transport, să aveți deja rețeaua de distribuție realizată și imediat să se facă racordarea. În egală măsură, îi încurajez pe cei de la Delgaz să ia în calcul ceea ce noi am aprobat la nivelul Autorității de Reglementare. Pe lângă volumul de investiții pe care aveți obligația să-l realizați trebuie să realizați toate investițiile pentru extinderi de rețele, racordări, pentru că nu aveți  niciun motiv ca acest lucru să nu se întâmple. Mai ales că în tariful  pe care îl aprobăm noi aveți posibilitatea să includeți aceste cheltuieli”, a transmis Dumitru Chiriță, președintele ANRE

1 1 vote
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments