Atenție la oxidul de etilenă. A fost deja detectat în mai multe alimente și băuturi comercializate în România

0
110
Tudor Ciuhodaru

Este extrem de toxic și cancerigen și nu se poate defini un nivel sigur de expunere, spun medicii. Oxidul de etilenă (Oxirano) este un compus organic sub formă de gaz (la temperatura camerei) toxic cu miros eteric (dulce), incolor, inflamabil, instabil, utilizat ca dezinfectant utilizat pentru sterilizarea echipamentelor medicale și dentare (deoarece este capabil să distrugă viruși, bacterii, ciuperci și spori, în special în condiții uscate). De asemenea, a fost folosit pentru fumigarea produselor alimentare pentru ambalare și pentru a reduce semnificativ populația de bacterii și ciuperci din condimente și aditivi.
„Vreau ca oxidul de etilienă să nu mai ajungă niciodată în farfuriile românilor. Vreau ca ce mâncăm sau bem să fie 100% sigur. Vreau ca toti românii să beneficieze de alimente și băuturi (de import/locale) care să nu conțină substanțe cancerigene sau cu potențial cancerigen. Utilizarea acestui toxic este acum interzisă la nivelul UE! Am mai depus alte 2 noi propuneri concrete la nivel european ce prevăd înființarea Rețelei Europene de Centre de Control al Calității și Conținutului alimentelor și băuturilor (nealcoolice și alcoolice) de import și locale care se desfac pe piața și sancționarea crâncenă a firmelor ce importă astfel de produse contaminate”, a transmis dr.Tudor Ciuhodaru, medic primar urgențe.
Substanța cancerigenă a fost detectată în mai multe alimente și băuturi comercializate în România. Belgia a dat primul semnal de alarmă în septembrie 2020 cu privire la oxidul de etilenă. Identificat în produsele alimentare din India cu semințe de susan. Mii de articole cu termen de valabilitate lung cum ar fi cerealele, ciocolata, biscuiții, pâinea au fost scoase de pe piață. Oxidul de etilenă a fost găsit recent în aditivi utilizați ca agent de îngroșare sau stabilizatori în multe alimente, inclusiv înghețată, cereale, produse din carne, cofetărie, produse lactate fermentate și brânză.
Sunt multe semne de întrebare că autorităţile că doresc să lase să intre pe piaţa europeană produse a căror contaminare ar fi „sub pragul detectabil”, adică 0,02 mg/kg pentru produsele fabricate înainte de 14 iunie 2021. Încă din iulie 2021 companiile care au introdus pe piaţa Uniunii Europene produse care s-au dovedit a fi contaminate cu oxid de etilenă sunt obligate (de unitate de criză înființată la nivel european) ca sub controlul autorităţilor naţionale competente să le retragă de pe piaţă şi vor fi rechemate toate produsele care au fost deja cumpărate.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments