Amploarea pe care fenomenul de cerșetorie o manifestă la Iași este redată statistic de către reprezentanții Poliției Locale prin cifre relevante. Spre exemplu, în perioada 1 ianuarie 2021 – 31 iulie 2021 au fost constatate 677 de cazuri de cerșetorie și persoane fără adăpost. La nivelul Dispeceratului Poliției Locale Iași s-au înregistrat un număr de 262 sesizări pe linie de cerșetorie și prezența persoanelor fără adăpost, iar prin aplicația City Report au fost înregistrate un număr de 115 sesizări având aceleași subiect, în total 377 de cazuri.
În același interval de referință polițiștii locali au întocmit 19.290 procese verbale de constatare a contravenției, 677 (3,509%) fiind întocmite în materie de apelare în mod repetat la mila publicului (conform Legii nr. 61/1991) pe raza municipiului Iași. Diferența (300) existentă între numărul total de constatări (677) și numărul sesizărilor (377) reprezintă activitatea de constatare a contravențiilor din oficiu a polițiștilor locali. Din totalul de 206 de contravenienți sancționați pentru cerșetorie, 25 sunt din municipiul Iași, nu mai puțin de 181 provenind din alte localități: Ciurea, Girov, Dancu, Holboca, Piatra Neamț, Dolhasca, Botoșani, Belcești, Bivolari, Podu Iloaiei, Tg. Frumos, Războieni, Comarna, Voinești, Stolniceni Prăjescu, Pașcani, Ceplenița ș.a.
De remarcat este faptul că în rândul cerșetorilor identificați de polițiști se află și șase minori cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani. Lor li se alătură 200 de adulți (80 de femei și 120 de bărbați). Grav este și aspectul penal al exploatării fenomenului cerșetoriei. În context, polițiștii locali ieșeni au sesizat organele competente pentru efectuarea de cercetări în șase cazuri penale: un caz de înșelăciune și cinci cazuri pentru săvârșirea faptei de exploatarea cerșetoriei, ambele infracțiuni pedepsite de către Codul penal.
Primăria Municipiului Iași organizează o campanie care are ca scop diminuarea fenomenului cerșetoriei în Municipiul Iași. Derulată în perioada 25 august – 16 septembrie prin intermediul Direcției de Asistență Socială, sub denumirea „Spune nu cerșetoriei!”, aceasta va urmări identificarea persoanelor care cerșesc, evaluarea situaţiei acestora şi informarea lor cu privire la serviciile și beneficiile de asistență socială pe care le pot accesa la nivel local, precum și conștientizarea şi responsabilizarea cetă
Abonează-te
Conectează-te la 7est aici
Nu esti autentificat pe 7est sau facebook, nu poti comenta !
0 Comments
cele mai vechi