Masacru ecologic pe terenul din Păcurari al milionarului Gabriel Surdu. Versant defrișat fără niciun aviz de mediu

0
2577

Defrișări sălbatice pe versantul dintre Păcurari și strada Florilor, acolo unde milionarul Gabriel Surdu intenționează sa ridice două blocuri de 10 și respectiv 6 nivele. Toți copacii sănătoși au fost tăiați la comanda lui Surdu. Consilierii locali au făcut sesizări către Garda de Mediu și Garda Forestieră. Această ilegalitate este a doua mare abatere gravă a lui Surdu după ce, cu concursul angajaților de la Direcția de Cultură a reușit să obțină aviz favorabil pentru a construi în zona de protecție a unui monument istoric.

La proiectul imobiliar dintre case al fostului consilier-imobiliar Gabriel Surdu, care presupune ridicarea a două blocuri cu 10 și respectiv 6 niveluri pe un versant aflat la intersecția străzilor Păcurari și Florilor, echipe de angajați de la Spații Publice au început tăierea copacilor sănătoși fără aviz de la Agenția pentru Protecția Mediului.

Am făcut apeluri la Poliția Locală și, după ce au apărut inspectorii, cei care tăiau copacii au întins-o. Masacrul copacilor sănătoși de la proiectul imobiliar pe care fostul consilier local Surdu vrea sa-l ridice în Păcurari este revoltător! Într-un oraș sufocat de poluare, cu o densitate mare a populației, orice copac sănătos retezat este o crimă. Am sesizat Garda de Mediu Iași, SC Servicii Publice Iași SA și Garda Forestiera pentru a face publice autorizațiile pe baza cărora s-au făcut aceste tăieri de copaci sănătoși”, a declarat consilierul local Răzvan Timoficiuc.

Ce spune legea

Potrivit Ordonanței de Urgență  195 din 22 decembrie 2005 privind protecția mediului , „schimbarea destinației terenurilor amenajate ca spații verzi și/sau prevăzute ca atare în documentațiile de urbanism, reducerea suprafețelor acestora ori strămutarea lor este interzisă, indiferent de regimul juridic al acestora. Actele administrative sau juridice emise ori încheiate cu nerespectarea prevederilor alin. (1) sunt lovite de nulitate absolută.„.

Avize care pun în pericol monumente istorice

Peste această barbarie asupra mediului, proiectul imobiliar în sine este unul care escaladează legea. Surdu intenționează să construiască două blocuri cu 10 și respectiv 6 niveluri pe un versant, cu sfidarea regulamentului zonei și a indicatorilor urbanistici. Fostul consilier local va construi clădiri înalte de 33 metri și 21 de metri și un procent de ocupare a terenului de 60%. Mai mult, zona în care se vor construi cele două blocuri este protejată istoric, fiind în perimetrul Curții Domnești și împânzită de clădiri cu valoare de monument istoric. Practic, un monument istoric de abia salvat din ghearele asistaților sociali este pus în pericol de un aviz al Direcției de Cultura. Instituția care ar trebui sa vegheze la protejarea patrimoniului pe care trecutul la lăsat acestui oraș, a dat aviz favorabil construcțiilor lui Surdu (n.r. Plan Urbanistic Zonal pentru Construcții Protejate (PUZ-CP) , în raza de protecție a Casei Builciu, pe un aliniament pe care nu exista nicio clădire cu mai mult de un nivel. Potrivit legii, construcțiile care se edifică lângă monumentele istorice trebuie să respecte un anumit regim de înălțime și să fie dispuse la o distanță de peste 200 de metri, ori între blocurile lui Surdu și Casa Builciu nu există mai mult de 50 de metri. Gabriel Surdu, care a pus proiectul pe numele firmelor Forest Hills Gardens SRL și Terramold Solutions SRL, nu a putut fi contactat pentru a oferi un punct de vedere.

5 6 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments