Analizând participarea şomerilor la programele de formare profesională, organizate în perioada ianuarie – iunie 2021, se observă că o participare mai mare se înregistrează în rândul persoanelor cu studii profesionale, liceale sau postliceale, urmate de cele cu studii primare și gimnaziale, iar la polul opus aflându-se persoanele cu studii superioare, cu un procent de 10,97%.
„Această repartiție a existat și în anii precedenți, iar explicaţia rezidă din faptul că ANOFM organizează programe de formare profesională pentru calificări de nivel 1, 2, 3 sau 4, programe la care participă în general persoane ce au studii primare, gimnaziale, profesionale, liceale sau postliceale. Pe de altă parte, nivelul ocupabilităţii persoanelor cu studii superioare este mai ridicat şi de aceea reuşesc să își găsească un loc de muncă mult mai uşor, fără să urmeze o altă formă de pregătire profesională”.
La nivel național rata şomajului înregistrat a fost de 3,00%, un procent mai mic față de lunile anterioare. Conform ultimelor cifre transmis de către Agenția Națională pentru Ocuparea Forțelor de Muncă judeţele cu cea mai mare pondere a şomerilor neindemnizaţi în numărul total al şomerilor sunt:Buzău (85,50%), Bacău (84,87%), Galați (84,68%), Teleorman (84,57%), Vrancea (84,42%), Vaslui (84,37%), Dolj (84,27%), Satu-Mare (83,09%) și Iași (82,94%), cei mai mulți dintre ei fiind din mediul rural. Ținând cont de ultimele statistici, persoanele cu vârste de 35 de ani sunt interesate cursurile de formare profesională pentru a se putea angaja într-un domeniu nou de activitate. De asemenea, cele mai mari șanse de angajare o au persoanele care au studii liceale sau universitare.
„Referitor la şomajul înregistrat pe sexe, în luna iunie, rata şomajului masculin a scăzut de la 2,98 % în luna mai 2021 la 2,93 %, iar rata şomajului feminin a scăzut de la 3,14% în luna mai 2021 la 3,07 %. Numărul şomerilor femei la 30 iunie era de 123.133 persoane, în timp ce numărul şomerilor bărbaţi era de 138.998 de persoane”, a transmis AJOFM.
Cele mai ridicate niveluri ale ratei şomajului au fost atinse în judeţele din Moldova unde procentul este de 7,26% la Vaslui și de 5,61% la Bacău. Referitor la structura şomajului după nivelul de instruire, şomerii fără studii si cei cu nivel de instruire primar au cea mai mare pondere din totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele ANOFM (28,84%). Conform statisticilor, cei mai mulți dintre șomeri au doar gimnaziul făcut, după care urmează cei cu învățământ primar și cei cu școli de arte și meserii. Specialiștii spun că pandemia a contribuit semnificativ la creșterea procentelor de șomaj în rândul tinerilor.
„În ceea ce priveşte şomajul de lungă durată, la finele lunii iunie a.c., se aflau înregistraţi în evidenţele ANOFM 10.267 tineri cu vârsta sub 25 de ani aflaţi în şomaj de peste 6 luni (ceea ce reprezintă 41,94% din totalul şomerilor cu vârsta sub 25 de ani) şi 93.837 adulţi aflaţi în şomaj de peste 12 luni, ponderea şomerilor de lungă durată adulți în numărul total de şomeri adulți fiind de 39,49%.”, a transmis ANFOM.
Abonează-te
Conectează-te la 7est aici
Nu esti autentificat pe 7est sau facebook, nu poti comenta !
0 Comments
cele mai vechi