Ines Nerina a fost diagnosticată în urmă cu patru ani cu diabet tip 1 insulino-dependent. Viața ei s-a schimbat complet din acel moment și a simțit că persoanele care au această boală nu beneficiază destul de mult sprijin medical și emoțional, motiv pentru care a creat o întreagă comunitate prin care oferă suport în special tinerilor. De ce? Pentru că în momentul în care boala și-a făcut apariția deși era o studentă perfect sănătoasă, cu un stil de viață echilibrat. Câteva simptome minore și-au făcut apariția iar la scurt timp de la primul consult, Ines a intrat în comă. Se declanșase diabetul. Prin multă voință a reușit să depășească acel moment și să accepte boala așa cum este ea.
„Diabetul mi-a dat infinit mai multe lucruri decât mi-a luat. Dacă nu aș fi experimentat picajul acesta, nu m-aș fi ridicat niciodată și încercând să mă detașez de toate clișeele astea, dacă nu ajungi să îți fie rău, nu ai cum să evoluezi. Pentru mine, diabetul a fost momentul zero, în care m-am renăscut, în care am conștientizat gravitatea situației și am realizat că dacă vreau să fie bine trebuie să accept. Asta este prima regulă în viața mea, să accept cu seninătate ce se întâmplă și mie mi s-a schimbat viața în foarte bine. Pentru că da, m-am simțit și mă simt încontinuare vulnerabilă medical pentru că văd că sunt anumite obstacole dar dacă nu aș fi visat la tabere, la cursuri, la lucrui pentru pacienții cu diabet, nu aș fi făcut niciunul dintre proiectele acestea. În cazul meu a fost o lecție de viață care mi-a fost predată de această boală și, din păcate, nu văd această perspectivă pozitivă pentru că majoritatea, după ce încasează un astfel de diagnostic, cad în panta depresiei și este foarte greu să te ridici de acolo”, a spus Ines Nerina.
După câteva zile în care a analizat tot ceea ce se întâmpla în viața ei, tânăra a decis să lupte pentru ea și cei care suferă de aceeași boală.
„Le-am cerut medicilor toate pliantele și informațiile pe care puteau să mi le furnizeze despre diabet și am înțeles cât de serioasă este situația. Am înțeles că singurul tratament este insulina și că ea nu te vindecă, doar te ține în viață. Acolo a apărut șocul numărul doi pentru că a trebuit să accept că nu mă voi vindeca niciodată și oricât de multe eforturi aș face, voi fi nevoită să duc o viață altfel”.
Accesul la informație este primul zid de care se lovesc bolnavii de diabet. Consultațiile la medic sunt prea scurte pentru ca aceștia să poată intra în detalii, să le explice bolnavilor ce înseamnă diabetul și care este stilul de viață pe care trebuie să îl adopte.
„Din păcate, la orice pacient cu diabet indiferent că este de tipul I sau II, că e adult sau e copil și asta se întâmplă din cauză că la diabetolog o consultație durează 15 minute. Este imposibil ca în acest timp doctorul să treacă în sistem informațiile, să prescrie rețeta, să afle și jurnalul de glicemii. Educația în diabet nu este suficient de bine acoperită. În momentul diagnosticului, este un volum foarte mare de informații. Un tratament care pentru mine este eficient, altui bolnav îi poate face rău, a mai spus Ines.
Tehnologia a avansat considerabil în ultimii ani, iar bolnavii de diabet își pot administra cantitatea de insulină necesară printr-o pompă specială.
„Sunt fericită că trăiesc în aceste timpuri în care medicina și tehnologia au evoluat până în punctul în care inteligența artificială preia rolul unui organ. Pompa de insulina Medtronic MiniMed 780G este ultima lansată, are algoritmi inteligenți care ajustează livrarea de insulină, fiind autonomă. Ea suspendă livrarea de insulină pentru a evita hipoglicemiile, microbolusează insulină pentru a corecta creșterile de glicemie, setează o glicemie temporară mai mare pentru perioada de efort fizic, la fel, pentru a evita riscul hipoglicemiilor, iar lista de funcții și opțiuni poate continua”, spune Ines.
Și pentru că boala nu implică doar partea de tratament ci și de suport, tânăra va organiza o tabără pentru tineri.
„Vom organiza o tabăra care are capacitatea de 20 de persoane, tineri, copii și adolescenți cu diabet de tip I. Accesul este gratuit la toți cei care vor participa, toate sunt susținute din fondurile primite de la sponsori”.