În biserică este îngropat trupul Domnitorului Grigore Ghica al III-lea (ucis de turci în 1777, din cauza opoziţiei sale faţă de cedarea Bucovinei către austrieci, în 1775), capul fiindu-i dus la Istanbul. La clopotniţă, în 1843 a fost montat (fiind adus de la Paris) primul ceas de turn din Iași, comandat la vestitul ceasornicar Collin de Wagner. În 1892 au fost aduse patru clopote, turnate în atelierele fraților Frantz și George Goessner de la Viena. Lângă turnul clopotniței se află cele două cișmele cu inscripții în limbile turcă, greacă și română, care atestă faptul că în anul 1765, în timpul domniei lui Grigore Ghica al III-lea, a fost adusă apa în oraș prin olane de lut ars.
Primăria Municipiului Iaşi a semnat un parteneriat cu Parohia Sf. Spiridon în vederea accesării de fonduri europene nerambursabile necesare reabilitării atât a Bisericii, cât şi a Turnului Clopotniţă cu cele două cişmele. Primăria va asigura finanțarea pentru elaborarea documentației tehnico-economice necesare pentru depunerea cererii de finanțare, precum și logistica și resursele umane în vederea accesării fondurilor europene
„Un monument superb al Iașului, situat chiar în centrul orașului, va fi reabilitat cu fonduri europene. Atât Biserica „Sfântul Spiridon” cât și Turnul Clopotniță cu cele două cișmele își vor recăpăta – cât mai repede, sperăm – strălucirea de odinioară. În urmă cu ceva timp s-a mai încercat refacerea Turnului, dar finanțarea a fost sistată în mod inexplicabil. Era păcat ca un astfel de edificiu, încărcat de atâta istorie, să se năruiască, așa că, profitând și de experiența dobândită la refacerea Mănăstirii Frumoasa, Primăria Municipiului a venit în ajutorul Parohiei pentru o accesare cât mai rapidă a fondurilor europene. Avem datoria de onoare să păstrăm moștenirea istorică a Capitalei Moldovei!”, a declarat primarul Mihai Chirica.
Biserica și cișmelele
Biserica a servit ca paraclis pentru bolnavii de la Spitalul „Sfântul Spiridon”, primul spital din Moldova, ridicat la jumătatea sec. XVIII. A fost construită cu sprijinul boierului carturar Ștefan Bosie, căruia i s-au alăturat apoi hatmanul Vasile Ruset si negustorul Anastasie Lipscanul din Corfu. A fost reparată de mai multe ori; în 1804 a fost reconstruită din temelii, apoi au urmat reparațiile din 1862, 1938, 1976, continuate cu cele din 1990, prin strădania preotului paroh Neculai Stoian. În arhitectura bisericii predomină dreptunghiul în toate compartimentele. Interiorul are o navă centrală încadrată de nouă nave laterale de dimensiuni reduse. Pictura murală de pe pandantivele cupolei îi reprezintă pe cei patru evangheliști. Cupola naosului este zugravită cu chipul Domnului Iisus Pantocrator și altarul cu imaginea Sfintei Treimi. Imitația de marmură cu ornamentații din interior datează din anul 1863.
Pictura catapetesmei a fost realizată, în aceeași perioadă cu biserica, de artistul Eustatie Altini. În 1863 catapeteasma a fost reparată și poleită cu aur prin grija logofatului Dimitrie Ghica. Biserica posedă numeroase valori inestimabile: obiecte de cult din metale prețioase, veșminte arhierești, cărți de cult ferecate în argint aurit și cu reprezentative scene biblice executate în email, donate bisericii de către personalitați care au trecut pragul acestui sfânt lăcaș.
Lângă turnul clopotniței se află cele doua cișmele cu inscripții în limbile turcă, greacă și română, care atestă faptul că în anul 1765, în timpul domniei lui Grigore Alexandru Ghica al III-lea (ucis de turci în anul 1777), a fost adusă apa în oraș prin olane de lut ars.
Abonează-te
Conectează-te la 7est aici
Nu esti autentificat pe 7est sau facebook, nu poti comenta !
0 Comments
cele mai vechi