Zeci de copii au fost salvați. Iașul are singura Secție de Chirurgie Plastică și de Microchirurgie Reconstructivă din Moldova

0
141

Aceasta are 30 de paturi, dintre care 10 destinate Unității Funcționale de Arși, iar 20 de paturi pentru Compartimentul de chirurgie plastică, microchirurgie reconstructivă. Aici sunt tratate cazuri grave de arsuri, cum este si cel al adolescentei în vârstă de 15 ani care s-a electrocutat după ce a urcat cu prietenele ei pe un tren, garat în staţia CFR Roman, pentru a-şi face fotografii. Fata a fost transferată cu elicopterul SMURD la Spitalul de Copii din Iași. Specialiștii au constatat că pacienta are arsuri de gradele III și IV pe 40 la sută din suprafața corpului și a fost supusă unei prime intervenții.
Operația, realizată de echipa de chirurgi plasticieni condusă de dr. Sidonia Susanu, șefa Secției de chirurgie plastică și microchirurgie reconstructivă, a durat cinci ore. Medicii au precizat că și în cazul acestei paciente va fi folosită terapia cu presiune negativă, procedeu unic în România, care a dat rezultate deosebite în cazul altor copii cu arsuri grave.
În luna mai, de exemplu, utilizând aceeași terapie, medicii de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii ”Sfânta Maria” au salvat viața unui băiețel de 13 ani, din Iași, internat cu arsuri grave, în urma electrocutării suferite după ce s-a urcat tot pe un vagon de tren, iar în urmă cu patru luni, un alt caz grav, o fetița din Huși, care a fost transferată la Iași după ce a suferit arsuri pe 40% din corp, fiind opărită cu ciorbă, a fost și ea salvată de cadrele medicale de la Secția de chirurgie plastică și microchirurgie reconstructivă.
Secția de chirurgie plastică și microchirurgie reconstructivă din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” Iași a fost înființată pe 1 aprilie 2021 în urma deciziei plenului Consiliului Județean Iași. Până la acel moment, cazurile cu arsuri de peste 20% din suprafața corpului erau transferate la București. Anual, în cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” Iași sunt internați, în medie, 160 pacienți cu arsuri de grade diferite la care se adaugă și cei tratați în ambulatoriu.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments