Chef Ionuț Budui are o experiență de 18 ani în gastronomie și a lucrat de-a lungul timpului numai în restaurante de top din Europa. Începutul nu a fost unul ușor, însă, ieșeanul a avansat de la postul de ajutor de bucătar la cel de chef și a ajuns să fie extrem de apreciat de către cei mai pretențioși clienți ai restaurantelor cu stele Michelin. Acum are rangul de sous chef ceea ce înseamnă că deține o mulțime de responsabilități. El trebuie să planifice cum sunt prezentate produsele alimentare pe farfurie, ține personalul din bucătărie în ordine, creează programul de lucru și trebuie să se asigure că toate produsele alimentare care merg către clienți sunt de cea mai bună calitate pentru a face clienții fericiți.
Pentru a ajunge la nivelul la care este în prezent, chef Ionuț a trecut prin multe etape și a urmat studii de gastronomie la o școală din Sardinia. După o lungă perioadă de timp în care s-a format, acesta s-a reîntors în România și, în prezent, lucrează la Restaurantul Veranda din Iași.
„Exeriența mea gastronomică a început acum 18 ani, într-un restaurant cunoscut cu stele Michelin, din Sardinia. Acolo am lucrat cinci ani, ca ajutor de bucătar, pentru ca mai apoi să avansez la rangul de Sous Chef. De asemenea, am urmat și studiile de bucătărie la o școală culinară din zonă. După cinci ani, fiind sigur de ceea ce am învățat și practicat, am decis să îmi extind experiența în restaurante de 4 și 5 stele aflate în nordul Sardiniei, dar și în Madonna di Campiglio. Acolo am lucrat foarte mult cu preparate din carne sălbatică”, a declarat chef Ionuț.
În toată experiența din străinătate, chef a învățat cum să prepare cele mai fine rețete din bucătăria internațională.
„Văzând că anii trec și fiind dornic de noi experiențe, mi-am dorit să cresc și mai mult, pentru a deveni un responsabil de bucătărie cât mai complex și astfel mi-am depus CV-ul la numeroase restaurante din toată Europa, cu stele Michelin și hoteluri de 4 și 5 stele. După care am mers în Palma de Mallorca, unde am lucrat ca chef bucătar, coordonator și supervizor. Ultimii ani de experiență au fost dobândiți în Iași”, a mai spus Ionuț Budui.
De ceva timp chef Ionuț lucrează la Restaurantul Veranda din Iași, unde prepară cu multă atenție și implicare mâncare din bucătăria mediteraneană și asiatică.
„Experiența din străinătate a fost mult mai de durată, dar din momentul în care am început să lucrez ca responsabil de bucătărie în România, am observat multe aspecte pozitive. Sincer, nu pot recomanda un singur preparat deoarece toate mi se par excelente. Avem o bucătărie complexă cu preparate asiatice dar și mediteraneene, oferind astfel oaspeților diversitate culinară la Veranda!”, a mai spus bucătarul.
Odată cu trecerea anilor, ieșenii și-au rafinat gusturile și doresc să experiementeze rețete inedite din diferite bucătării.
„Da, pot spune că oameni s-au schimbat chiar foarte mult când vine vorba de mâncare, iar acest aspect se observă zi de zi la Veranda: clienții care ne trec pragul cunosc ce înseamnă o mâncare rafinată și de calitate. Datorită acestui fapt suntem deschiși cu multe preparate noi, recomandând specialitățile zilei, care nu se regăsesc in meniul clasic Veranda”, a conchis chef Ionuț.