Asistenții sociali care lucrează în domeniul sanitar nu se regăsesc în Registrul Naţional al Profesioniştilor din Sistemul de Sănătate

0
263

La nivel național, în jur de 350 de persoane lucrează ca asistent social în unitățile spitalicești din România. Aceștia spun că munca lor nu este recunoscută, dat fiind faptul că ei nu se regăsesc în Registrul Naţional al Profesioniştilor din Sistemul de Sănătate. Pe această cale, a fost transmisă o scrisoare deschisă către autorități.

„CNASR a transmis în data de 16 august 2021 adresa nr. 2165/16.08.2021 către Ministerul Sănătăţii, dat fiind faptul că ordonanţa de mai sus era în transaprenţă decizională. La respectiva adresa nu s-a primit niciun raspuns, dar a apărut ordonanţa în care asistenţii sociali nu figurează în lista de profesionişti care lucrează în domeniul sănătăţii. În vederea respectării principiului importanţei sociale a muncii, considerăm că munca asistentului social din cadrul unităţii sanitare, trebuie respectată şi apreciată la adevărata sa valoare, deoarece contribuie la oferirea de servicii de calitate pentru bunăstarea şi siguranţa beneficiarului/pacientului.

Asistentul social este profesionistul care contribuie la respectarea demnităţii umane tuturor beneficiarilor/pacienţi, prin implicare cu dăruire şi devotament în toate problemele sociale individuale, contribuind la schimbarea vieţii şi consolidarea bunăstării individuale şi colective. Munca fiecărui asistent social presupune respectarea valorilor şi a codului deontologic, implică empatie şi abilităţi de comunicare, colaborare atât cu beneficiarul/pacient, cât şi cu alţi profesionişti din instituţie sau din alte instituţii. Buna colaborare cu medicul curant, asistenta medicală, infirmiera, alţi profesionişti, membrii familiei pacientului contribuie la depăşirea dificultăţilor şi problemelor beneficiarului/pacient, afectat de starea de boală, dar şi de problemele sociale.

Asistentul social promovează şi respectă drepturile copilului şi drepturile omului, oferă consiliere pentru întocmirea actelor de naştere, a actelor de stare civilă, pentru obţinerea certificatului de încadrare în grad de handicap pentru copil sau persoana adultă, sesizează DGASPC în situaţii de violenţa domestică, violenţa asupra copilului sau vârstnicului, îndrumă şi sprijină beneficiarul/pacient şi/sau familia acestuia către instituţiile abilitate pentru soluţionarea problemei, etc. Activitatea şi responsabilitătile asistenţilor sociali din unităţile sanitare, compartimente de primiri urgenţe, etc. sunt reglementate de numeroase acte normative, care contribuie la definirea rolului asistentului social în echipa pluridisciplinară”.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments