Autoritățile au transmis un mesaj tuturor elevilor din județul Iași cu ocazia începerii noului an școlar

0
138

„Prima zi de școală reînvie, an de an, în memoria afectivă a fiecăruia dintre noi, emoția reîntoarcerii în universul modelator de caractere și destine al clasei, bucuria reîntâlnirii cu colegii și cu dascălii, fiorul încrederii că acolo, în spațiul magic al școlii, cele mai îndrăznețe visuri pot deveni realitate… Începutul anului școlar 2021-2022 renaște, în toate unitățile de învățământ din județul Iași, tradiția ceremonialurilor de deschidere organizate în cadru festiv, cu respectarea normelor de protecție sanitară, pentru a celebra, împreună cu întreaga comunitate educațională, intrarea fiecărui copil într-o nouă etapă a devenirii lui.Tuturor elevilor și preșcolarilor, dascălilor și părinților care pășesc, în acest nou început, cu o vie emoție, către școlile ieșene, le urăm un an școlar cu proiecte curajoase, soluții inspirate și rezultate excepționale!”, a transmis prof.Luciana Antoci, inspector școlar general ISJ Iași.
Și primarul Mihai Chirica a transmis un mesaj tuturor elevilor la început de an școlar.
„Despre educație s-a spus că reprezintă principala linia de apărare a unui stat. Această definiție simbolică a devenit cu atât mai actuală cu cât, de aproape doi ani, umanitatea se confruntă cu una dintre cele mai periculoase crize din ultima sută de ani: pandemia de COVID-19. Este vorba de o criză care a perturbat grav toate domeniile societății, inclusiv învățământul. De aceea, deschiderea anului școlar 2021 – 2022 înseamnă o dublă întoarcere la școală. Elevii nu doar că reiau cursurile, avansând în anii superiori, dar mulți dintre ei se întorc, după o lungă pauză, în bănci și în colectivitățile școlare. Poate că abia acum, la regăsirea colegilor și prietenilor, se va înțelege cât de importantă este o comunitate. Este prima lecție pe care ne-o poate oferi pandemia.
O altă lecție este cea referitoare la digitalizarea educației, proces esențial în edificarea unui învățământ de calitate. Dar, atenție!, digitalizarea trebuie să fie un mijloc, nu un scop. În caz contrar, riscăm să facem din copiii noștri doar extensiile unei tehnologii tot mai avansate. De altfel, cu aproape 100 de ani în urmă, Lucian Blaga afirma că oamenii au construit mașini din ce în ce mai performante, dar în loc să caute un suflet în mașinile construite, au ajuns să creadă că oamenii înșiși pot fi considerați niște mașini!
Dragi elevi, dragi dascăli, dragi părinți,
Am spus-o de nenumărate ori: rostul educației trebuie să fie tocmai acela de a îndrepta sufletul omului spre frumos, adevăr și bine! Să formăm în școala românească tineri de calitate și nu mașini de memorat, oameni călăuziți de imaginație și creativitate, capabili să găsească și să propună soluții la marile probleme ale lumii contemporane. Pandemia de COVID-19 este doar una dintre multele astfel de probleme.
Dar, pentru ca demersul nostru de stârpire a ignoranței și de cultivare a curiozității și fascinației pentru orice domeniu al cunoașterii să aibă succes, suntem obligați să colaborăm cu toții, întru binele copiilor noștri: administrație (locală și centrală), profesori și părinți. Vă doresc tuturor mult succes în noul an școlar!”.
Primarul Mihai Chirica va participa, luni, 13 septembrie, la deschiderea anului şcolar la următoarele unităţi de învăţământ: Şcoala Gimnazială „Dimitrie A. Sturdza” – str. Cetăţuia nr. 3; Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 20 – str. Stejar nr. 23;Creşa numărul 1 – str. Ţuţora nr. 3.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments