Gradul de restaurare al clădirii monument istoric, aflată în administrarea Muzeul Național al Literaturii Române Iași, este în acest moment la un procent de 56%. Cu termen de finalizare a lucrărilor la sfârșitul anului 2023, în această perioadă se lucrează la finisajul pereților interior și exteriori și la montajul tablei, care este în proporție de 50%, finalizat.
Casa Memorială “Nicolae Gane”, va găzdui pe lângă patrimoniul existent, inclusiv colecții de manuscrise, un laborator de restaurare a tipariturilor dar și expoziții de fotografie și artă plastică.
Clădirea a fost construită în a doua jumătate a secolului al XIX-lea și este monument de arhitectură cu valoare memorială. Casa a aparținut prozatorului Nicolae Gane până în anul morții (1916), apoi a fost vândută de fiul său Direcției Regionale Silvice. După 1948 clădirea a trecut în patrimoniul Primăriei Iași, fiind atribuită Întreprinderii de Gospodărie Comunală. La 25 decembrie 1992 a fost atribuită Muzeului Literaturii Române, care în prezent deține câteva camere, celelalte fiind ocupate încă de Regia Autonomă de Termoficare Iași.
În muzeu sunt expuse piese de mobilier, obiecte personale, manuscrise autografe, corespondență originală, cărți care au aparținut lui Nicolae Gane, fotografii și picturi originale din secolele XIX – XX. În casa Nicolae Gane a fost organizat și muzeul primăriei care cuprinde fotografii, afișe, stampe, manuscrise, publicații ale primăriei, cărți cu autograf, obiecte ce au aparținut personalităților ce s-au aflat în fruntea administrației Iașului: Vasile Pogor, Costache Negruzzi, Dimitrie Gusti etc.