Noile tramvaie PESA vor ieși joi, 09 septembrie, pe străzile din Iași

0
125

Inaugurarea va fi marcată printr-un scurt moment oficial, de la ora 10.30, la Palatul Culturii, unde va avea loc prezentarea oficială a tramvaielor. Pe lângă reprezentanții autorităților locale, la eveniment vor participa Excelența Sa Maciej Lang, ambasadorul Poloniei în România, și o delegație a producătorului polonez condusă de Krzysztof Zdziarski, președintele PESA Bydgoszcz SA.

„Momentul mult așteptat se apropie: după 44 de ani, Iașul va avea primele tramvaie noi! Iașul are astfel cele mai moderne și mai bune tramvaie din România! Intrăm într-o nouă etapă a transportului public: verde, modern, inteligent! Primăria Municipiului Iași își respectă promisiunea făcută ieșenilor de a face din transportul în comun un sistem de deplasare sigur și ecologic. Îi invit pe ieșeni să circule cât mai mult cu tramvaiul și cât mai puțin cu propriul automobil pentru a arăta că le pasă de orașul lor. Mulțumesc tuturor celor implicați în proiect și fabricantului PESA din Polonia pentru treaba excelentă pe care a făcut-o! Parteneriatul dintre noi va continua!”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Până în prezent în Depoul Companiei de Transport Public au ajuns șase tramvaie PESA Swing. Contractul de achiziție a celor 16 tramvaie PESA a fost semnat de primarul Mihai Chirica pe 27 aprilie 2020. Valoarea contractului este de circa 163 de milioane de lei (aproximativ 33 milioane de euro), iar suma este finanțată cu fonduri europene obținute de Primăria Municipiului Iași. Cele 16 tramvaie PESA au o lungime de 30 de metri și capacitate de transport totală de 240 de locuri, din care aproape 60 pe scaune. Toate tramvaiele au dotări moderne: aer condiţionat, instalaţie de încălzire, sistem de supraveghere video interior şi exterior și de informare a călătorilor etc.

Iașul este al șaptelea oraș din afara Poloniei ai cărui locuitori vor călători cu tramvaiele produse în Bydgoszcz. Până în prezent compania le-a livrat în Szeged, Sofia, Kiev, Moscova, Kaliningrad și Cluj-Napoca. În total, PESA a livrat peste 170 de tramvaie în străinătate și peste 600 în diverse orașe poloneze.

1 1 vote
Article Rating


Articolul precedentLuni va bate clopoțelul pentru 62.000 de preșcolari și elevi din Iași. Autoritățile fac pregătiri pentru începerea noului an școlar
Articolul următorEditurile ieșene vor expune cele mai noi titluri de carte într-un târg în Parcul Copou
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments