Solicitările venite din partea producătorilor de alimente, agenților economici sau băcăniilor pentru opiniile specialiștilor Universității de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad”, bazate pe cercetare și cunoaștere sunt în continuă creștere. Ultimul exemplu este al unui producător specializat în obținerea produselor tradiționale din carne, de tip crud – uscat, care a încheiat un parteneriat cu USV Iași pentru o perioadă de trei ani, prin care își dorește realizarea celor mai bune produse cu ajutorul cadrelor didactice și cercetătorilor.
În laboratorul de control și expertiză a cărnii și a produselor din carne, membrii echipei de cercetare realizează determinări ale probelor care le sunt puse la dispoziție periodic de către partenerii din proiect.
„Producătorul, specializat în obținerea produselor tradiționale din carne, de tip crud – uscat, a înțeles că activitățile de cercetare, dezvoltare, testare a produselor din portofoliu reprezintă un factor cheie al succesului pe piață. Drept urmare, a început o colaborare cu organizația noastră de cercetare care are ca scop stimularea transferului de cunoștințe în domeniul procesării cărnii. În laboratorul de control și expertiză carne și a produselor din carne, în cadrul acestui proiect de cercetare pe care-l avem încheiat cu partenerii noștri de la Codru Boieresc, testăm produsele lor pentru a regăsi elemente de caracterizare a structurii nutritive, a gradului de prospețime și a termenelor de valabilitate. Încercăm să îmbunătățim fișele tehnologice, să justificăm structurile nutritive și parametrii caracteristici pentru identificarea unor produse de o înaltă calitate. Foarte important pentru noi este să urmărim dinamica produselor în timp pentru că acestea nu au adaos de aditivi, de potențiatori de aromă sau de elemente ce măresc structura proteică a produsului”, a declarat șef lucr. dr. Marius Ciobanu, din cadrul Departamentului de tehnologii alimentare, Facultatea de Agricultură a USV Iași.
Deoarece este cunoscută preocuparea continuă a consumatorilor față de calitatea produselor din carne, specialiștii implicați în proiect au participat inclusiv la un webinar realizat tocmai pentru a fi dezbătute teme interesante legate de acest subiect împreună cu invitați din mediul de afaceri, cu producătorul tradițional ale cărui produse au fost testate în laboratoarele de cercetare ale USV Iași.