Specialiști militari americani și români au fost prezenți la Primăria Iași

0
255

Primarul Mihai Chirica a primit marți, 14 septembrie, la Palatul Roznovanu, o delegație mixtă formată din specialiști români și americani în cooperarea dintre civili și militari. Vizita a fost facilitată de Batalionul 1 CIMIC (Civil – Military Cooperation) și a avut un caracter de informare și documentare, desfășurându-se în spiritul întăririi cooperării interinstituționale și promovării parteneriatului strategic dintre România și Statele Unite ale Americii. În deschiderea discuțiilor, primarul Mihai Chirica a prezentat militarilor americani o scurtă carte de vizită a municipiului Iași, subliniind unele aspecte care fac din acesta un punct foarte important la granița de Est a Uniunii Europene.

„Municipiul Iași este cea mai mare poartă de tranzit dinspre Est spre Vestul Europei. Avem un Aeroport Internațional, două puncte de traversare prin sistemul vamal, de aici rezultând numeroase provocări. Suntem expuși intrării banilor negri, dar și traficului de țigări. De asemenea, suntem conștienți că nu toți cei care au obținut cetățenia română au intenții curate. Pe de altă parte, suntem al doilea oraș ca mărime din România, un oraș foarte tânăr, având 60.000 de studenți și 62.000 de elevi, la o populație de 400.000 de locuitori. Așadar, avem o populație foarte dinamică, foarte bine informată, care necesită o atenție deosebită. Suntem un oraș intelectual, academic, Capitală Istorică a României. De altfel, în Primul Război Mondial, Iașul a beneficiat de sprijinul Statelor Unite ale Americii, prin ajutorul acordat de Crucea Roșie Americană”, a arătat edilul – șef.

În continuare, primarul Mihai Chirica a prezentat succint modul de organizare și pregătire a populației pentru gestionarea situațiilor de urgență, subliniind faptul că pandemia de COVID – 19 a reprezentat o adevărată provocare pentru sistemul de protecție civilă.

„În ceea ce privește apărarea civilă, există planuri de cooperare interinstituțională, acestea funcționând sub coordonarea Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență. Există planuri de pregătire permanentă a protecției atât a demnitarilor, cât și a civililor. Periodic, se fac controale și verificări ale capacităților de adăpostire în caz de urgență. Desigur, avem un plan de pregătire a populației, dar pandemia de COVID – 19 a relevat faptul că din anii ‘90 încoace nu s-a petrecut mare lucru în planul gestionării situațiilor de urgență sanitară și parcă ne-am pierdut și abilitățile de a reacționa. Acum ne aflăm într-un proces de readaptare la noile provocări din domeniul apărării civile”, a explicat primarul Mihai Chirica.

În cadrul întâlnirii, au mai fost abordate aspecte legate de stabilirea punctelor de contact și posibilitatea unor viitoare activități de coordonare, mijloacele și personalul din cadrul sistemului național de apărare implicate în procesul de protecție a populației (evacuare, cazare, adăpostire, asigurare apă și hrană, alte măsuri de protecție), existența unor structuri pentru căutarea și salvarea persoanelor, asigurarea asistenței medicale de urgență a populației (inclusiv evacuare medicală, spitale mobile/de campanie, transport medical), asigurarea rezilienței în situații de criză, acțiuni privind imigranții/refugiații, persoane evacuate sau dislocate.

Batalionul 1 CIMIC (CIMIC = civil – military cooperation) este o unitate militară unică în Armata României, aflată în subordinea Statului Major al Forțelor Terestre și specializată în domeniul cooperării civili – militari. Batalionul a fost înființat în anul 2001, iar în cei 20 ani de existență militari din cadrul unității au participat la mai multe misiuni internaționale în Afganistan, Albania, Angola, Bosnia, Coasta de Fildeş, Congo, Georgia, Irak, Kosovo şi Sudan. Activităţile de tip CIMIC contribuie la realizarea şi dezvoltarea cadrului de cooperare între instituţia militară, autorităţi centrale şi locale şi populaţia civilă, iar misiunile principale includ coordonarea în vederea înlăturării efectelor produse în urma dezastrelor naturale sau industriale, acordarea de sprijin (asistenţă) autorităţilor civile, participarea în cadrul operaţiilor de sprijin al păcii și sprijinul activităţilor privind protecţia civilă.

1 1 vote
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments