Prof.univ.dr.Diana Cimpoeșu, coordonatoarea SMURD în Regiunea de Nord-Est: „Nu putem transfera pacienți instabili și sunt momente în care nu putem transfera pacienți pe ventilație non-invazivă”

0
60

„Sunt pacienți care rămân aici internați ca în Terapie Intensivă și sunt tratați similar, fiind internați pentru secția de medicină internă COVID. Dacă evoluează bine, merg către secția Spitalului «Sf. Spiridon». În ce îi privește pe pacienții care sunt într-un număr care variază între 15 și 20 de la zi la zi, atunci când se eliberează un loc într-unul din spitale trimitem pacienții în funcție de stabilitate, în funcție de necesarul de oxigen, de parametrii de ventilație din acest moment și de stabilitatea hemodinamică. Mai există și criteriul gravitate, în primul rând pe baza elementelor de computer-tomografie și a evoluției gazelor arteriale. Nu putem transfera pacienți instabili și sunt momente în care nu putem transfera pacienți pe ventilație non-invazivă, ei fiind mai fragili în momentul transferului față de pacienții intubați, care sunt sedați și care suportă mai ușor transferul”, arată ea.

În ceea ce privește criza sanitară provocată de epidemie și numărul în creștere dramatică a cazurilor și a deceselor, dr. Cimpoeșu declară:
„Trebuie să respectăm măcar regulile pe care le avem acum, să purtăm mască, și cei vaccinați, nu doar cei nevaccinați, să respectăm orele de cumpărături, orele de deplasare, să nu participăm la întâlniri care nu sunt absolut obligatorii și, evident, vaccinarea, care însă va avea efect peste o lună pentru cei care se vaccinează acum cu prima doză. Respectarea regulilor și chiar adăugarea unor reguli suplimentare, care pot fi regionale, locale sau naționale, va duce clar la scăderea răspândirii bolii”.
Îndemn pentru sceptici: veniți să dați o mână de ajutor
Coordonatoarea SMURD a vorbit și despre vaccinare și necesitatea sa.
„La vaccinul pe care l-am făcut am avut efecte secundare la a doua doză, de scurtă durată: febră și stare generală influențată. Alte efecte nu a avut nimeni dintre cei pe care îi știu și știu foarte multă lume”, spune doctorul.

În ce îi privește pe cei care sunt suspicioși față de vaccin, dr. Cimpoeșu are un îndemn pentru ei: „Pe cei care sunt anti, îi invit să citească multă literatură medicală, să citească istoria vaccinurilor și îi invit să dea o mână de ajutor sistemului medical, oriunde, în urgență, în ATI, oriunde se primesc voluntari, îi invit să ne ajute”.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments