În urmă cu un an, pe 27 septembrie 2020, în România erau organizate alegerile locale, pandemia de coronavirus ducând la decalarea acestora cu mai bine de trei luni față de termenul stabilit inițial. Rezultatele scrutinului de la Iași i-au adus primarului Mihai Chirica un nou mandat, edilul – șef fiind ales de 42% dintre ieșeni. Materialul de față reprezintă un scurt bilanț al primului an din actualul mandat, fiind relevate principalele obiective îndeplinite din domeniile cheie de dezvoltare a municipiului Iași.
„După cum am promis și mi-am asumat, și în ultimul an Iașul a continuat să se schimbe în bine! Un prim plus al ultimului an ar fi faptul că instituțiile locale fundamentale – Primăria, Consiliul Județean și Prefectura – au colaborat permanent, vechile blocaje din mandatul anterior fiind depășite! Iașul are în sfârșit o echipă unită la conducere. În pofida pandemiei de COVID-19, Iașul a continuat să funcționeze în anul 2021 în parametri normali, recuperând întârzierile din 2020 în toate domeniile. Dovezi că Iașul și-a revenit complet sunt atât rezultatele bune din economie, proiectele derulate de Primăria Municipiului Iași, dar și de alte instituții (Consiliul Județean, universități, spitale, companii private), cât și cuvintele foarte frumoase despre venite din partea celor care au vizitat în ultimul an orașul nostru! Este nevoie ca și la nivel central să dăm startul tuturor reformelor pe care le-am promis în campania electorală și cu ajutorul cărora am câștigat alegerile parlamentare! Pentru că, în această perioadă, din păcate, nu putem despărți politica și administrația de criza sanitară, mă văd obligat să lansez un nou apel populației Iașului să se vaccineze în continuare”, a declarat primarul Mihai Chirica.
Fondurile europene, utilizate eficient la Iași
În perioada 2016 – 2020 fondurile nerambursabile atrase de Primăria Municipiului Iași au depășit pragul de 1 miliard de lei: proiecte cu finanțare nerambursabilă: 1.284.372.717,52 lei (circa 260 de milioane de euro – la un curs al monedei euro de 4,94 lei), din care proiecte deja semnate: 987.516.037,4 lei (circa 200 de milioane de euro). Spre comparație, în exercițiul bugetar european 2007 – 2013, prin Programul Operațional Regional, Primăria Municipiului Iași a atras proiecte europene în valoare totală de 601.595.037,46 lei (circa 122 de milioane euro, la cursul din prezent), proiectele fiind finalizate la sfârșitul anului 2015.
Calitatea modului în care au fost întrebuințate fondurilor europene a fost reflectată în creșterea calității vieții ieșenilor. Perioada 2020 – 2021 este caracterizată de numeroase performanțe obținute în domenii variate, de la infrastructura de transport până la educație și protecția mediului.
Iașul dispune acum de infrastructură și transport public verde, modern, inteligent: linii de tramvai modernizate (Tudor Vladimirescu, Pădurii, Țuțora) și în lucru (Zona Industrială și Dancu) și tramvaie noi (șase tramvaie PESA deja în oraș, plus un tramvai Bozankaya dintr-un total de 32 de tramvaie noi), autobuze electrice (contract semnat pentru 20 de autobuze electrice Solaris de 12 metri; licitație în curs pentru 24 de autobuze electrice de 10 metri), sistem de e-ticketing. Transportul public își găsește alternativa în strategia municipalității de a miza pe mobilitatea urbană verde, un proiect elocvent în acest sens fiind Iași VeloCity, reprezentat de 50 de stații de îmbarcare și închiriere, 813 biciclete inteligente mecanice, 37 biciclete inteligente electrice și 80 de triciclete pentru seniori și pentru persoanele cu dizabilități. Tot în direcția combaterii poluării și asigurării unui mediu curat se înscriu și proiectele de amenajare a zonei de agrement C.A. Rosetti și a patru oaze de verdeață în cartiere.
Educația este prioritară pentru municipalitate, în acest domeniu fiind făcute o serie de investiții importante, precum construirea grădinițelor Dacia, Bucium și PP13, modernizarea campusului Colegiului Tehnic „Gheorghe Asachi”, realizarea proiectului centrului multifuncțional Cicoarei. Preocuparea municipalității pentru asigurarea calității serviciilor publice și a utilităților se regăsește în modernizarea sistemelor de termoficare și iluminat public, precum și în reabilitarea energetică a Spitalui Clinic de Recuperare. În domeniul medical, proiectul construcției Spitalului Regional de Urgență de la Iași este cel mai avansat, fiind semnat deja un contract de finanțare cu Banca Europeană de Investiții în valoare de 250 de milioane de euro. Fondurile europene și-au găsit o finalitate estetică și prin restaurarea Mănăstirii Frumoasa și a Palatul Braunstein, urmând Muzeul de Istorie Naturală și Baia Turcească.
Investiții din bugetul local
Toate aceste investiții cu fonduri europene sunt completate de numeroase investiții din bugetul local.
Concret, în zona infrastructurii rutiere, municipalitatea a demarat un program de modernizare a circa 140 de străzi, patru licitații fiind în curs. Printre străzile contractate sau aflate în lucru se numără Luca Arbore, I. Mironescu, Țicăul de Jos, Dochia, Roșcani, Timpului, Viticultori, Șt. O. Iosif, Orientului, Romană, Prof. Ion Simionescu.
În ceea ce privește educația, criza pandemică a determinat municipalitatea să achiziționeze 1.250 de sisteme digitale pentru centrele de educație online (pentru marea majoritate a sălilor de curs din municipiu), 3.000 de tablete, 1.530.000 măști chirurgicale pentru elevii din clasele 0 – XII.
De asemenea, sunt întreprinse lucrări de consolidare a Liceului „Dimitrie Cantemir”, cu o valoare de 7 milioane lei, la care se adaugă construirea unei grădinițe în zona Codrescu – fosta policlinică, contractul de execuție în valoare de 4 milioane de lei fiind deja semnat. Alte investiții din fonduri locale privesc construirea Creșei nr. 1 (circa 2,7 milioane de lei), sălii de sport de la Școala „Ion Creangă” (circa 2,3 milioane lei), 17 terenuri de sport în 2020 – 2021 și 21 de terenuri de sport din acest an, 28 de spații de joacă, în curs de finalizare. Printre obiectivele restaurate cu banii de la bugetul local se află și monumentul din zona Galata dedicat memoriei ostașilor români căzuți pe frontul Primului Război Mondial.
„Viziunea noastră – obiectivul nostru fundamental este ca Iașul să își consolideze statutul de metropolă care generează dezvoltare în Zona Metropolitană, în Județul Iași și în întreaga Regiune de Nord – Est. Avem toate atuurile pentru a atinge rapid și acest obiectiv: într-un continent în care natalitatea se prăbușește, noi suntem al doilea cel mai tânăr județ al țării; deținem unele dintre cele mai prestigioase universități și institute de cercetare din zonă; avem, ca urmare, o forță de muncă tânără și bine pregătită; avem unul dintre cele mai active și performante medii de afaceri în noile industrii bazate pe inteligență și inovare tehnologică. Toate aceste atuuri trebuie completate de o serie de investiții pe care noi, alături de autoritățile centrale, suntem obligați să le demarăm, în special autostrăzile, șoselele de centură și modernizarea în continuare a Aeroportului Internațional, dar și creșterea calității vieții, astfel încât oamenii – ca și companiile – să fie motivați să rămână aici”, a conchis primarul Mihai Chirica.