A plecat dintre noi, în această seară la ora 21:40, îndrăgitul şi apreciatul istoric dr. Sorin Iftimi, de la Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi. Sorin Iftimi era internat de o săptămână cu COVID-19. Starea lui s-a agravat în doar câteva zile. Avea comorbidități. Sorin Iftimi avea doar 56 de ani.
„Domnul Iftimi, a fost transferat miercuri, 3 noiembrie 2021, de la secţia exterioară Leţcani în cadrul terapiei intensive fixe care deserveşte Spitalul Clinic de Boli Infecţioase”Sf. Parascheva”. Era conştient, cooperant, ventilat non-invaziv (afectare pulmonară importantă), comorbidități cardio-vasculare importante ( instabil hemodinamic , nu a răspuns tratamentului intensiv aplicat).
Din nefericire, stopul cardiac a survenit la ora 21.40 vitregind, din nefericire, pentru totdeauna, de o lumină atât de necesară, în aceste vremuri pline de pâclă, societatea urbană şi viaţa culturală ieşeana. Dumnezeu să-l călăuzească prin lumină!”, a declarat Dr. Florin Rosu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase “Sfânta Parascheva” din Iași
Colectivul Complexului Muzeal Național „Moldova”, cu adâncă durere și nespusă părere de rău, anunță trecerea în neființă a colegului Sorin Ittimi, plecat mult prea devreme dintre noi. Munca sa exemplară, de cercetare istorică și muzeografică, valorificată prin numeroase expoziții și publicații, va rămâne un reper de urmat pentru toți colegii. Condoleanțe familiei îndurerate! Dumnezeu să-l odihnească în pace!
Cine a fost Sorin Iftimi
Istoricul Sorin Iftimi s-a născut la 27 septembrie 1965, Mileanca, judeţul Botoșani. A fost istoric, muzeograf grd. IA, la Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național Moldova Iaşi. A fost expert atestat în patrimoniu cultural mobil. Între 1988-1993 a urmat Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii Alexandru Ioan Cuza Iaşi. Direcţii şi domenii de cercetare ale istoricului Sorin Iftimi: o primă direcţie de cercetare a constituit-o studiul organizării administrative a Moldovei medievale, în speţă, evoluţiei ţinutului Iaşi în secolele XIV-XVIII. Cercetarea, care a durat aproape patru ani, s-a finalizat prin redactarea tezei de licenţă cu acest subiect, sub îndrumarea prof. univ. dr. Ioan Caproşu.
Patru texte din această lucrare au fost publicate în paginile Buletinului „Ioan Neculce” (1995-2001). Evoluția urbană a orașului Iași, între secolele XV-XIX, este un domeniu în care a adus mai multe contribuții notabile, publicate în anuarul „Monumentul” sau în diverse volume de autor. „Istoria minorităților etnico-religioase din Iași” a fost concretizata printr-o temă de cercetare privitoare la comunitatea Armeană (2006-2008). „Iașul grecesc” a reunit într-un nou album cercetări mai vechi (comunitatea rușilor scapeți din Iași; cercetări arheologice la Sinagogă Veche și Biserica Armenească din Iași – Istoria Bisericii, mai ales a monumentelor celei ieşene).