Au ajuns de la Galați 76 de tuburi de oxigen. Spitalele ieșene riscă să rămână fără oxigen din cauza numărului de pacienți aflați în stare gravă

0
90
Stația de oxigen de la Spitalul de Pneumoftiziologie

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, dr. Florin Roșu, trage un semnal de alarmă în legătură cu situația oxigenului de la spitalele ieșene, avertizând asupra seriozității firmei care trebuie să furnizeze tuburile de oxigen. Medicul susține că în cel mult 4 ore spitalul său va rămâne fără oxigen pentru pacienți.
„De la Galați au ajuns 76 de tuburi de oxigen, iar de la Suceava urmează să mai ajungă câteva tuburi de oxigen, după intervenția prefectului județului Iași, Marian Grigoraș. Și de la spitalul din Roman ar trebui să vină 5 tuburi de oxigen“, au declarat reprezentanții DSP Iași.
Un tub de oxigen are 50 de litri.
„Încă de săptămâna trecută au apărut disfuncționalități în ceea ce privește asigurarea continuității aprovizionării cu oxigen la nivelul cerințelor. Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției (CNCCI) a acordat prioritate găsirii unor soluții pentru această criză extrem de gravă. Pentru a diminua riscul apariției unei situații în care pacienților să nu li se poată furniza necesarul de oxigen, Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției a emis o circulară prin care se precizează că oxigenul produs de concentratoare de oxigen care se încadrează în categoria dispozitivelor medicale reglementate de H.G. 54/2009 având o concentrație de 93% poate fi utilizat în spitale. Mai precizăm că utilizarea acestui produs, oxigenul 93%, este autorizată de către Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România.

Prin urmare, în contextul pandemic actual și în condițiile apariției unor situații urgente în perioada stării de alertă, utilizarea oxigenului în concentrație de 93% reprezintă o soluție viabilă.
Reamintim că Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Iași și Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iași folosesc aceeași sursă de oxigen. Având în vedere că în momentul de față se întâmpină probleme cu privire la asigurarea necesarului de oxigen, considerăm că soluția propusă de CNCCI, reprezintă singura alternativă pentru situațiile în care toate rezervele vor fi epuizate.
Pentru luni, întâi noiembrie, avem asigurat oxigenul necesar, ca urmare a sprijinului acordat de Spitalul Județean Suceava, care a transmis, cu titlul de împrumut, Spitalului de boli infecțioase Iași, 50 de butelii de oxigen. Mulțumim conducerii Spitalului Județean Suceava și Domnilor Prefecți ai celor două județe, Iași și Suceava, pentru implicarea, în rezolvarea acestei crize.

O soluție complementară o reprezintă utilizarea stației de producere a oxigenului medical, de la Spitalul de Obstetrică-ginecologie Cuza-Vodă Iași, care poate asigura câte 12 tuburi de oxigen zilnic“, se arată într-un comunicat remis de DSP Iași.
„Suntem în căutarea de soluții. Am reușit prin intermediul domnului prefect Grigoraș să obținem de la spitalul din Suceava un împrumut de 50 de tuburi de oxigen, care alături de cele care vin de la Galați, ne asigură oxigenul până mâine seară. Fabrica de oxigen de la Maternitatea «Cuza Vodă» a început încărcarea de tuburi de oxigen, dar capacitatea este de un tub pe oră. Sperăm ca producătorii de oxigen să poată crește capacitatea de producție pentru a răspunde necesităților“, a menționat Vasile Cepoi.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments