Creator de amintiri. Adrian Serghie este un tânăr artist care creează ilustrații personalizate inspirate din benzile desenate

0
307

Adrian Serghie este un tânăr artist din Iași care are o poveste aparte. Îl inspiră oamenii, pisicile, natura, sentimentele și situațiile comice iar pe toate acestea le redă sub forma unor desene de tipul benzilor desenate. Adi suferă de o boală autoimună rară, Boala Behcet, care l-a lasat cu 10% vedere la ochiul stâng și aproximativ 60% la ochiul drept. În ciuda acestui lucru, artistul spune că ilustrația o are în sânge încă din perioada copilăriei, dar care a început să o manifeste în timpul facultății.
Tânărul este cunoscut în mediul on-line pentru expresiile românești ilustrate cu iscusință. El creează, de asemenea, desene după fotografii, dar și cărți de colorat pentru cei mici și mari. Despre arta contemporană și ilustrații puteți afla mai multe de la artist în interviul acordat Ziarului 7Est.

– Cum a început pasiunea ta pentru desen și ce studii ai urmat?

Adrian Serghie: Primele desene pe care mi le amintesc sunt niște mașini clasice de pe o față de masă a bunicii. Îmi doream să am și eu acele desene și nu puteam decupa fața de masă, așa că am început să le imit. Pasiunea adevarată a început târziu, zic eu, undeva la începutul facultății de arte. M-a ajutat foarte mult competiția. De mic am făcut liceul de arte, apoi facultatea și apoi masterul, la noi în Iași. Am terminat grafică publicitară.
Dintotdeauna am făcut desene comice, amuzante, sarcastice. La început nu erau foarte reușite, cel puțin textele (am o mulțime de desene vechi cu glume pe care doar eu le-aș înțelege). Încetul cu încetul le-am polișat/perfecționat. Îmi amintesc de un exercițiu din liceu/facultate unde trebuia să îți alegi câteva cuvinte și să încerci să faci cu ele font-uri ilustrate (exemplu: dacă alegeai cuvântul Gheață, trebuia să faci fiecare literă ca și cum era de gheață/înghețată). Cred că m-a ajutat foarte mult în evoluția mea.

-Cât de greu este pentru tine să realizezi aceste ilustrații?

Adrian Serghie: Nu există decat tratament de încetinire a bolii (Imuran, Prednison, Ciclosporina + picături pentru ochi). Boala Behcet e o boală a vaselor de sânge, așa că ea încă poate ajunge și la alte organe vitale. De cele mai multe ori desenez cu lupa fiindcă nu-mi pot face ochelari de vedere. Îmi doresc doar să desenez cât mai mult și să aduc cât mai multă bucurie oamenilor până se va întâmpla inevitabilul.

-Cum de ai ajuns la ideea de a crea desene personalizate după fotografii?

Adrian Serghie: Clienții își doreau ilustrații cu ei însăși, dar desenați în stilul meu. Tot văzând că mi se cere asta, am ajuns să creez o imagine, și anume Desene după fotografia ta. https://www.adrianserghie.ro/desenedupafotografiata/

-Cum se numește acest tip de grafică?

Adrian Serghie: Se numesc ilustrații și stilul meu e mult inspirat din benzile desenate (franțuzești) combinat cu grafică de șevalet, în tuș pe hârtie.

-Cum realizezi desenele? În cât timp realizezi un desen?

Adrian Serghie: Realizarea unui desen depinde de mărimea acestuia, de complexitatea lui, de numărul de personaje, de termenul limită și de numărl de comenzi deja aflate în derulare. În principiu, un desen 15x20cm (aproximativ A5) îl realizez în aproximativ o săptămână de când am primit OK-ul pe schița în creion de la client. Pentru a începe desenul, am nevoie de 1-2 fotografii pe care le folosesc ca referință. Apoi trimit o schiță în creion clientului și acesta îmi confirmă dacă pot trecemai departe la tuș sau dacă dorește să modific ceva.

-Am observat că ai foarte multe desene cu portrete de familie. Ce spun clienții despre creațiile tale și pentru ce ocazii le oferă?

Adrian Serghie: Așa e. Cele mai multe “desene după fotografii” sunt ori pentru un cuplu, ori cu mai mulți membri, de familie. Clienții îmi spun că sunt foarte mulțumiți de rezultat și majoritatea mă și recomandă mai departe. Aceștia le oferă de obicei ca și cadou pentru zile de natere, 1 sau 8 martie, Sfântul Valentin sau de Crăciun.

– Ce altceva mai creezi în afară de desene cu portrete?

Adrian Serghie: Pe lângă desenele după fotografii, lumea mă mai cunoaște pentru ilustrarea expresiilor românești(https://www.adrianserghie.ro/expresii-romanesti-ilustrate/), mai ales pentru desenul cu ”Nu ridica Tonul”, apoi pentru cărțile de colorat cu pisici sau pentru Desenaton (maraton de desen). De asemenea, am ilustrat și 2 benzi desenate personale, și îmi doresc să pot să mai realizez câteva.

– Ce anume te inspiră?

Adrian Serghie: Absolut orice, iar când rămân fără inspirație, întreb publicul ce anume și-ar dori să vadă desenat de mine. Mă las inspirat de pisici, natură, chestii amuzante pe care le văd și le aud, de sentimente.

4 4 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments