Interesul organelor de specialitate pentru aceste lucruri survine din posibilitatea de a împiedica astfel, luând legătura și testând persoanele de contact, răspândirea bolii. După cum arată dr. Vasile Cepoi, șeful DSP Iași: „Ancheta epidemiologică este un instrument prin care se identifică posibilitățile de transmitere a bolilor infecto-contagioase periculoase, cum este această infecție cu COVID”.
Mai ales în asemenea vremuri, această evitare reprezintă o formă de zădărnicire a combaterii pandemiei. De aceea Codul Penal precizează că, dacă cineva ascunde informații privind posibilitatea transmiterii bolilor infecto-contagioase, cum ar fi informații cu privire la contacții pe care o persoană depistată pozitiv le-a avut, se consideră infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 la 6 luni.
Dr. Cepoi arată mai departe: „Noi ne aflăm în această situație pentru că, deși avem peste 10.000 de persoane izolate, pozitive, avem doar vreo 4.500 de persoane considerate contact. Cum e posibil ca mai mult de jumătate dintre persoanele pozitive să nu fi avut contact cu nimeni în ultima săptămână?”.