VIDEO Mafioții de la Silk District demolează o platformă industrială simbol pentru Iași. Samsarii au notificat Primăria doar cu o zi înainte

0
1769

 

Sediul fostei fabrici de textile Tomiris va fi distrus de samsarii imobiliari de la Silk District. Pavilionul administrativ cât și fostele hale de producție care au mai rămas în picioare vor fi dinamitate. În locul acestui simbol al industriei ieșene vor fi construite blocuri la normă. O parte din terenul pe care investitorii doresc să construiască complexul rezidențial este grevat de un litigiu

Una din ultimele reduta industriale ale Iașului își va găsi sfârșitul în cursul zilei de azi. Samsarii imobiliari de la Silk District vor demola platforma industrială de la fosta fabrică de confecții Victoria . Municipalitatea ieșeană a fost informată ieri despre faptul că în cursul acestei zile, 11 noiembrie, de la ora 16.00, pavilionul administrativ (P+6) al fostei SC TOMIRIS SA va fi demolat prin implozie, în timp ce solicitarea de a asigura măsurile de securitate a fost făcută către Inspectoratul de Poliție Județean Iași de SC Explo Arm Terminal SRL Botoșani, pentru Prime Kapital, dezvoltatorul complexului Silk District. Lucrările de demolare ale platformei industriale au fost demarate în luna august 2021, iar construcția primelor patru clădiri a demarat recent, simultan cu începerea lucrărilor de infrastructură, a căilor de acces și a spațiilor verzi.

Vestea nu a fost bine primită de ieșenii care nu privesc cu ochi buni distrugerea ultimelor unități de producție în favoarea samsarilor imobiliari care distrug totul în cale pentru a-și rotunji conturile.

Tomiris Iași ( Fabrica de mătase înainte de ‘89 ) a avut prestigiu și calitate în industria de profil. Apoi, a fost cumpărată de niște mafioți din Arad, care, împreună cu alți mafioți italieni, și cu mult ajutor de la vătafii locali, au transformat Tomiris ( devenită Teba Iași) într-un sweatshop; apoi, încet încet au mutat producția mai la Est, în Moldova, acolo unde forța de muncă era și mai ieftină. Bun, s-a terminat cu producția, ca și la Iasitex, cu o tradiție de peste 100 de ani, că doar avem senatori de Iași, unii chiar poleiți cu aur, foarte vocali pentru interesul propriu ( anti vaccinare, de exemplu! ), dar mai puțin receptivi la interesele comunității care i-a ales. Locuri de muncă sustenabile nu se mai creează, însă îi lăsăm pe interlopi ți mafioți să construiască haotic locuințe scumpe, care nu reflectă și calitatea neapărat, ca să-și spele banii, neimpozitați”, susține ieșeanul Dan Dumitru

Investiție de 200 milioane euro a samsarilor de la Silk

Prime Kapital dezvoltatorul proiectul Silk District, amplasat pe fosta platformă Tomiris, va amenaja pe locul fostei întreprinderi în jur de 2.500 de locuinţe, a 100.000 mp de birouri clasa A, un hotel cu 160 de camere, spaţii de retail şi servicii pe aproape 12.000 mp, facilităţi de fitness pe 1.500 mp, o clinică medicală privată, o grădiniţă şi spaţii de joacă. Pe aproape 50% din suprafaţa fostului sit industrial sunt prevăzute spaţii verzi, circulaţii pietonale şi locuri de promenadă. Investitia se ridica la circa 200 de milioane de euro.

O istorie bogată, o tranzacție ciudată

Pe terenul atacat de acest tăvălug imobiliar a funcţionat o fabrică de mătase care a purtat diverse denumiri: Fabrica de Mătase Victoria, Societatea comercială TOMIRIS S.A. şi Societatea comercială TEBA IAŞI INDUSTRY S.A .La finele anului 1999, societatea arădeană TEXTIL S.A. decide să-şi dezvolte capacităţile de producţie şi cumpără de la FPS pachetul majoritar al SC TEBA SA Arad. În martie 2000, achiziţionează  şi pachetul majoritar al TOMIRIS SA din Iaşi.

Cu o cifră de afaceri de peste 60.000.000 de euro/an, cu un număr de peste 5.000 de salariaţi, firmele din grupul TEBA INDUSTRIES au continuat, timp de peste 10 ani, să revigoreze o industrie textilă căzută în ruină. În anul 2009, se ia decizia închiderii activităţii de producţie şi adoptarea unei noi activități – închirierea halelor. În anul 2018, acţionarii au decis înstrăinarea proprietăţii către Prime Kapital. Teba Industry si PK Ebony au semnat un contract de vânzare pentru terenul pe care ar urma să se ridice cartierul Silk District. Prin contract, PK Ebony s-a angajat să plătească pentru terenul in suprafață de 98.800 m.p, suma de 30 milioane euro. Teba Industries nu poate incasa  decat 26 milioane de euro și asta deoarece terenul se afla in litigiu. Compania Ispal a cerut in instanta anularea documentului cu ajutorul căruia Teba Industries pretinde ca este proprietarul terenului. Practic PK Ebony vinde clienților apartamente în Silk District pe un teren ipotecat.

1 2 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments