Reîncep lucrările la Casa Beldiman

0
270

Lucrările la Casa Beldiman de pe str. Săulescu (Corpul B al Palatului Copiilor) vor fi reluate, conform unei autorizații de construire emise de Primăria Iași la solicitarea Ministerului Educației. Inspectoratul Școlar Județean, care administrează monumentul istoric, a organizat o licitație pentru consolidarea clădirii cu o valoare estimată de peste 12 milioane lei, fără TVA. La procedură au participat patru ofertanți, iar contractul a fost încheiat, în februarie 2021, cu Iasicon pentru suma de 9,7 milioane lei.
Noul proiect de restaurare a monumentului istoric a intrat în atenția publică în a doua parte a anului 2020. În 2011, s-a lansat o primă licitație pentru renovarea monumentului istoric. La scurt timp, și după câteva lucrări nesemnificative, proiectul a fost blocat din lipsă de fonduri.
Patru ani mai târziu, se anunță din nou alocări bugetare. Este organizată o nouă licitație, care ulterior este blocată. În toamna anului 2019, se lansează o nouă licitație, de data asta doar pentru refacerea proiectului tehnic, documentația care stă la baza actualului proiect de restaurare. Casa Beldiman este atestată într-un document din anul 1819. „Pe parcursul existenței, clădirea a fost casă boierească, casă de locuit cu spațiu comercial la parter, cămin studențesc și instituție publică”, se mai precizează în documentul citat.
În toată perioada sa de existență – de peste 200 de ani – Casa Beldiman nu a fost reabilitată structural, cu toate că a suportat seisme severe, susțin reprezentanții Palatului Copiilor.

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentPeste 500 de ieşeni au depus ieri la Primăria Iași solicitarea de redeschiderea a Pieței Dacia
Articolul următorUn nou proiect cu finanțare europeană a început la Spitalul Clinic de Recuperare Iași
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments