România şi Ucraina cer o prezenţă militară sporită a NATO la Marea Neagră

0
46
NATO în Marea Neagră

Ucraina şi România doresc ca aliaţii occidentali să-şi intensifice prezenţa militară în Marea Neagră, acuzând Rusia că militarizează regiunea, potrivit unor scrisori ale ambasadorilor celor două ţări, obţinute de Defense News.

Avertismentele lor – că agresiunea Rusiei şi desfăşurarea sistemelor de rachete în Crimeea sunt ameninţări mai vaste la adresa aliaţilor– au fost trimise sub forma unor scrisori ale ambasadorilor fiecărei ţări către subcomisia pentru Europa şi Cooperare Regională pentru Securitate din Senatul SUA, înainte de audierea de săptămâna trecută cu privire la Marea Neagră .
„Rusia a delimitat o zonă mare de excludere (A2AD) în[Marea Neagră]. Abilitatea NATO de a-şi apăra statele membre şi de a oferi posibilă asistenţă ţărilor terţe (Ucraina şi Georgia) a fost grav subminată”, a scris la 29 octombrie delegatul Ucrainei, Oksana Markarova, adăugând că Moscova foloseşte zona ca o trambulină pentru operaţiunile sale în Siria.
„Militarizarea tot mai puternică a peninsulei Crimeea pune în pericol nu numai statele litorale Mării Negre, ci şi regiunea mai extinsă”, a scris ambasadorul, adăugând că NATO ar trebui să detalieze planurile comune de răspuns în cazul în care Rusia întreprinde un atac armat asupra Mării Negre.
Luna trecută, în cadrul unui turneu, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a vizitat aliatul NATO România şi aspiranţii  Ucraina şi Georgia, pentru a le oferi asigurări de susţinere şi a-i îndemna să coopereze la Marea Neagră. Pe parcursul călătoriei, care s-a încheiat la sediul NATO de la Bruxelles, nici Austin, nici secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, nu au dezvăluit planuri de sporire a forţelor la Marea Neagră.
„Nu există nicio modificare a capacităţii noastre operaţionale sau a posturii de descurajare. Operăm în Marea Neagră şi în multe alte zone din întreaga regiune în mod regulat, ceea ce face parte din angajamentul nostru continuu şi reasigurarea faţă de aliaţii şi partenerii noştri NATO”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Pentagonului, locotenent-colonelul Anton Semelroth. „
Apelurile ambasadorilor vine în contextul în care relaţiile dintre Moscova şi Occident au ajuns la minimele post-Război Rece, după anexarea de către Rusia a Peninsulei ucraineană Crimeea în 2014, sprijinul acesteia pentru o insurgenţă separatistă în estul Ucrainei şi alţi factori iritanţi.
0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments