Soluții pentru criza de oxigen din spitalele ieșene: utilizarea oxigenului tehnic pentru pacienții cu COVID-19

0
90

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, dr. Florin Roșu, a anunțat că unitatea pe care o conduce, ca și Spitalul de Pneumoftiziologie și Spitalul Mobil Lețcani rămân fără oxigen medicinal. O soluție a fost avansată de la București, anume utilizarea oxigenului tehnic.

Între timp s-a găsit și o soluție. Directorul DSP Iași, Vasile Cepoi, arată că „Am reușit, cu sprijinul domnului prefect Marian Grigoraș, să găsim, prin intermediul prefecturii Suceava, la Spitalul Județean Suceava, un împrumut de 50 de tuburi, care, alături de tuburile care vin de la Galați, vor fi suficiente pentru a rezista până mâine seară și asigurarea oxigenului pentru pacienți. Între timp, fabrica de oxigen de la Maternitatea «Cuza Vodă» a început să încarce tuburi. Din păcate, are o capacitate redusă, cam un tub pe oră, dar astfel va fi încă o rezervă de oxigen”.

Oxigenul medical reprezintă o problemă uriașă în contextul în care spitalele din România sunt pline de pacienți COVID-19 care au nevoie de el, iar spitalele din Iași nu fac excepție.
Astăzi managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași, dr. Florin Roșu, arăta că oxigenul medical mai ajunge doar pentru câteva ore în instituția pe care o conduce.

Criză de oxigen la nivel național

Dr. Vasile Cepoi, directorul DSP Iași, arată motivul: „La nivel național consumul de oxigen a depășit capacitatea furnizorilor de a asigura necesarul. De ieri se știe că Linde (Linde Gaz România, n.r.) nu va putea asigura pentru spitalul de pneumo și de boli infecțioase cantitatea de oxigen solicitată”. De altfel, continuă el, situația este similară și în alte spitale ieșene, cum ar fi Spitalul de Recuperare, la care s-a defectat stația de oxigen și nu este reparată.

Conducătorul Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, explică: „Există o criză pentru că există doar două firme mari care livrează oxigen în țară și una mai mică. Toate au avut probleme în livrarea de oxigen, din cauza cererii mari. Încercăm să aducem butelii de oxigen preumplute din afara României, dar încercăm să găsim și soluții interne”.

Oxigenul tehnic, o soluție de moment

Soluția de avarie a fost identificată de Centrul Național de Conducere și Coordonare a Intervenției încă de acum două săptămâni, arată dr. Cepoi: „CNCCI a atenționat asupra riscului de a apărea o astfel de situație și a transmis o circulară prin care se confirmă faptul că, în caz de criză, se poate folosi și oxigenul tehnic”.

Dr. Florin Roșu și-a manifestat rezervele asupra folosirii acestuia: „în cadrul UMF am fost învățat să folosesc la pacienți oxigen medicinal Bănuiesc, nu pot să fiu sigur, că oxigenul tehnic este folosit în alte scopuri, cum ar fi sudura sau alte lucruri. Nu am de unde să știu”.
Însă poziția dr. Vasile Cepoi este confirmată și de Raed Arafat: folosirea oxigenului tehnic nu prezintă probleme. Acesta „se folosea până acum 5 ani fără nici o problemă, de o concentrație mai mică: în loc să fie 99% este 93%. Este un oxigen care s-a folosit și care se poate folosi. S-a dat circulară să fie folosit dacă sunt probleme cu oxigenul”.

Se revine la situația de acum 5 ani

În aceeași cheie este și o altă declarație a lui Vasile Cepoi: „Cel puțin 20 de ani din activitatea mea am folosit oxigen tehnic și nu s-a întâmplat nimic. Bănuiesc că nu e alt oxigen tehnic acum față de atunci”.

Conform lui, circulara CNCCI se bazează pe două aspecte: „pe de o parte, până în urmă cu 5-6 ani, în România nu era oxigen medical autorizat și se folosea oxigen tehnic; al doilea argument este că concentratoarele de oxigen produc o concentrație de 93%, echivalentă cu cea a oxigenului tehnic. Deci în situații de criză se recomandă și utilizarea acestuia.
Managerul Spitalului de Boli Infecțioase, dr. Roșu, cunoaște aceste soluții și probabil că a luat măsuri să le pună în aplicare”.

Apel public pentru tehnicieni

De asemenea, șeful DSP Iași arată că se caută și alte soluții: „Avem două fabrici de oxigen la spitale la care s-ar putea încărca tuburile, este vorba de Maternitatea „Cuza Vodă” și de Institutul de Oncologie, dar nu avem tehnicieni autorizați care să facă acest lucru. Căutăm sprijin la instituțiile care ar putea să aibă astfel de tehnicieni și să rezolvăm problema pe această cale. Deocamdată însă nu am găsit. Lansăm și un mesaj către toți cei care ar putea să ne ajute cu un specialist care să încarce tuburile de oxigen de la cele două fabrici”.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments