Unitățile spitalicești din Iași înregistrează cel mai mare consum de oxigen

0
30

În spitale continuă să apară pacienți infectați cu COVID-19 aflați în stare gravă. Această situație solicită intens sursele de oxigen, înregistrând-se un consum imens.

„Cei care ajung la urgenţe sunt cazuri severe, cu nevoie de oxigen de peste 5 litri și cu afectare pulmonară în general de peste 50%.”, spune prof. univ. dr. Diana Cimpoeșu – conducătoarea UPU SMURD Iași.

„Cel mai mare necesar de oxigen este la pacienţii ventilat mecanic noninvazivă, intubaţi orotraheal, şi la care fracţia de oxigen este de 100%. Nu administrăm oxigenul pentru că vrem să facem rău cuiva, ci pentru că aceşti pacienţi au nevoie de oxigen. Starea lor este cea care o impune.”, a explicat dr. Cimpoeșu.

Medicii spun că testele sunt acum disponibile în orice farmacie sau laborator, astfel că, pentru a nu confunda cu o simplă gripă, pacientul poate achiziționa un test și în câteva minute află dacă este depistat pozitiv sau negativ. De asemenea, ca simptome, medicul-șef UPU SMURD din Iași, dr. Diana Cimpoeșu, spune că aceștia prezintă greață, vărsături, iar saturația în oxigen este scăzută.

„Proporția, aș putea spune, este cam de 75% a celor care ajung târziu sau de la început dezvoltă forme grave. Declarația de ziua, momentul în care ajung, este variabilă în funcție de percepție. Puțini rămân acasă testați și cei care se simt rău. Cei mai mulți fie că ignoră, consideră că e o simplă răceală și nu se testează sau consideră că este o formă ușoară pe care o pot gestiona. Se agravează și atunci apelează la 112. Ceea ce vedem noi în Urgențe sunt forme grave. Dispneea apare destul de repede. Saturația în oxigen se măsoară acum de către toți cetățenii și scăderea saturației sub 90% este un semn alarmare. De asemenea, au fost situații cu dureri mari de cap și ceea ce am sesizat, multe cazuri au fost fenomene digestive importante. Greață, vărsături, care nu au fost prezente în celelalte etape de evoluție ale bolii. Modul în care o persoană este atentă la propria sănătate și se testează. Testele sunt disponibile acum în toate farmaciile, în laboratoare, este doar o chestiune de câteva minute să afli că un test este pozitiv. Când există îndoială, apelarea medicului de familie. Sunt cazuri care apar la tineri. Acum, în urgență avem cinci cazuri de Terapie Intensivă. Toți sunt nevaccinați, căutăm în continuare locuri și soluții pentru ei. Au fost și primele tratamente cu anticorpi monoclonari, însă aceștia nu se pot administra la formele severe. Există câteodată o dificultate de înțelegere a familiei că momentul aplicării unui astfel de tratament a fost depășit”, a transmis dr. Diana Cimpoeșu, medic-șef UPU SMURD al Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments