De ce nu mai vin în țară, de Sărbători, unii tineri din diaspora

0
124

Teme sensibile, precum anxietatea timpului petrecut alături de familia de care au ajuns să-i despartă viața și obiceiurile, stresul și agitația, dar și ”coșmarul logistic” indus de pandemie sunt câteva dintre motivele pentru care unii tineri români din străinătate, care au vorbit cu Libertatea, nu-și mai doresc să vină acasă de Sărbători.
Dacă o parte din diaspora românească își petrece sărbătorile departe de casă fiindcă munca nu le permite să se întoarcă în țară, pentru alții – mai tineri – să nu se întoarcă în România este o decizie asumată. Un studiu realizat de Vola.ro, înainte de perioada sărbătorile de iarnă, arăta că 68% dintre românii din diaspora intenționau să revină acasă în perioada următoare. Mulți însă preferă să-și viziteze familia mai degrabă în prima lună din noul an, când atât stresul călătoriei în sine, cât și riscul infectării cu Covid sunt mai mici. Irina, în Londra de 7 ani: „Nu mai am familie în România și nici prieteni”.
Irina are 35 de ani și este asistentă-șefă în secția de neurochirurgie al unui spital din Londra. Jobul ei înseamnă 13 ore petrecute în sala de operații, unde se ocupă de tumori pe creier și traume majore pentru accidentele de coloană. România nu mai e reprezintă demult pentru ea „acasă”. „Nu mai am de ce să vin. Mama se mută la mine în două luni și sunt extrem de ocupată. Eu nu mai am familie în România și nici prieteni, doar pe fostul meu soț, cu care mă văd foarte des, deoarece avem custodie comună asupra copilului nostru. Anul ăsta plec în vacanță în Spania, unde am familie”, povestește ea.
Vlad, în Zürich de 5 ani jumătate: „Mi se pare un horror logistic” „Nu cred în trendul «venit acasă de sărbători», acasă e în Elveția, unde locuiesc. Dacă vrei să mergi în România să petreci timp cu familia și prietenii, mi se pare un horror logistic”, spune Vlad, un tânăr de 33 de ani care lucrează ca designer de produs în Zurich. Motivele? Prețurile exagerat de scumpe ale biletelor de avion, cât și traficul specific acestei perioade. „Ajungi să pierzi timp, nervi și, în cele din urmă, răbdarea. Dacă luăm și COVID-ul în ecuație, mai bine amâni cozonacul pentru ianuarie”, susține tânărul, care crede că prima lună din an este perfectă pentru a reveni în țară, când nu mai este așa de mult stres și lucrurile se reglează. Adina, în Londra de aproape 2 ani: „Mi-e mai bine aici, în casa mea din East London”
Adina are 34 de ani și lucrează în publicitate, iar anul ăsta nu ajunge de Crăciun acasă, din două motive. Primul, spune ea, e COVID-ul versus sistemul de sănătate din România. Nu virusul în sine o neliniștește, pentru că poate fi luat ușor de oriunde, ci frica de a face o formă complicată și apoi de a ajunge în spitalele din România, fie ele publice sau private.
Smaranda, în California de peste 10 ani: „Ne ia 2 zile să ajungem și 3-4 zile să ne obișnuim cu fusul orar”
Smaranda, o tânără de 35 de ani care lucrează ca manager de operațiuni la Intel, spune că s-a integrat destul de bine în America: „Ne-am cumpărat o casă, ne-am făcut prieteni, iar soțul meu și-a adus părinții aici, care la rândul lor lucrează și și-au cumpărat o casă; mama mea nu vrea să se mute, dar vine în vizită câte șase luni.” În tot acest timp, povestește Smaranda, s-au format profesional și au început să adopte și obiceiurile de acolo, iar SUA a devenit a doua „casă” pentru ei.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments