Proiectul de Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru extinderea Penitenciarului de Maximă Siguranță Iași în Copou va fi dezbătut, din nou, de către consilierii locali într-o ședință care va avea loc miercuri, 29 decembrie. De data aceasta, sunt șanse destul de mari pentru aprobarea proiectului.
La ședința anterioară, din noiembrie, proiectul a fost respins, dar consilierii liberali au pledat în favoarea proiectului: singura „scăpare” a fost că unul dintre liberali (Eduard Boz) nu a putut fi prezent la vot astfel că planul urbanistic nu a fost aprobat.
Acum, cu o majoritate formată din PNL, PMP și viceprimarul Cezar Baciu (exclus din USR), proiectul de PUZ poate fi aprobat. Poziția liberalilor exprimată în luna noiembrie, pe ultima sută de metri, „trădează” o intervenție de la nivel central: din informațiile APIX.ro nu toți consilierii PNL doresc extinderea Penitenciarului. La ședința din noiembrie, consilierii USR și PSD au votat împotriva proiectului.
Proiectul a fost repus pe ordinea de zi la solicitarea unității de detenție, care a trimis o adresă Primăriei în care a expus și câteva dintre motivele pentru care trebuie aprobat proiectul. Unul dintre ele: sunt prea multe procese în care sunt citați deținuții astfel că aceștia trebuie să fie în proximitatea instanțelor de judecată…
Care sunt explicațiile Penitenciarului: de ce unitatea nu poate fi relocată?
Menționăm că Penitenciarul Iași custodiază deținuți care sunt la dispoziția instanțelor de judecată (Judecătorie, Tribunal, Curte de Apel), orașul Iași având cel mai mare Palat de Justiție din Moldova, fiind obligatoriu să existe un penitenciar în proximitatea acestuia. Din analiza cauzelor aflate pe rolul instanțelor rezultă faptul că acestea au un număr foarte mare de solicitări cu privință la prezentarea persoanelor private de libertate, astfel ar fi practic imposibilă înfățișarea acestora la orele solicitate, dacă Penitenciarul Iași ar fi relocat – fragment din adresa Penitenciarului
În adresa citată, oficialii Penitenciarului fac referire și la terenul din județul Neamț pe care instituția l-a primit în administrare încă din anul 2012 pentru construirea unei noi unități de detenție. Aceștia susțin că terenul este administrat de Penitenciarul Iași pentru că este „cea mai apropiată unitate care poate gestiona acest teren din punct de vedere administrativ”, iar scopul guvernului nu ar fi fost să reloce unitatea de la Iași, ci să construiască un nou penitenciar și în județul vecin, „Suceava și Neamț fiind singurele județe fără penitenciar”.
Pentru evitarea blocării sistemului penitenciar și a noilor sancțiuni asupra Ministerului Justiției și pentru respectarea Memorandumului aprobat de Guvernul României în 2016, actualizat în 2020, vă solicităm repunerea pe ordinea de zi a proiectului de modificare a PUZ 2008 aprobat prin HCL 251/2008 în vederea de construire de noi pavilioane pe teren proprietate a statului român, aflat în administrarea Penitenciarului Iași, în ședința Consiliului Local – un alt fragment din adresa Penitenciarului
În document, oficialii instituției mai spun că, la nivelul guvernului, sunt alocate resursele financiare pentru extinderea Penitenciarului.
Ce înseamnă extinderea: clădiri cât un bloc de 5-6 etaje, cu 600 de locuri de detenție
Proiectul depus de Penitenciar are toate actele în regulă, dar principala problemă a inițiativei vizează oportunitatea unei astfel de extinderi. Dacă actualul Penitenciar ar fi relocat, atunci, în Copou, ar fi eliberată o suprafață de 5,3 hectare care ar putea avea o cu totul altă destinație decât una de unitate de detenție.