Povestea preotului-instalator care face naveta de la Iași în două sate din Vaslui

0
198

Când părintele Alexandru Posteanu a sosit, acum un an, în parohia vasluiană Sărăţeni – Lăţeşti, ploua prin acoperişul casei parohiale. Oricine în locul lui ar fi chemat de îndată un meşter. Dar părintele, după cum recunoaşte amuzat, are „99 de meserii, dacă mai ştiam una, dădeam faliment”.

Înainte de a veni în Moldova, părintele Posteanu a slujit în Spania, în Manzanares, în inima ţinutului Castilia-La Mancha, pe unde s-a preumblat Don Quijote. Într-un garaj, preotul amenajase o bisericuţă, unde veneau românii stabiliţi în împrejurimi.

„Ca să mă întreţin, lucram ca instalator. Sunt destul de bun şi ca electrician. La casa parohială, mi-am făcut singur circuitul pentru hidrofor, să am apă caldă la baie”, povesteşte preotul.

Ţevile pentru instalaţia de apă şi canalizare le-a pus, fireşte, tot el.

De fel e din Ardeal, din Târgu Mureş. Are 33 de ani, o soţie şi un băieţel. După ce s-au întors în ţară, aduşi de pandemie, s-au stabilit la Iaşi.

„Preasfinţitul Ignatie, Episcopul Huşilor, mi-a dat această şansă, m-a primit cu braţele deschise şi mi-a încredinţat această parohie din Lăţeşti şi Sărăţeni, unde n-a mai fost un preot stabil de peste zece ani”.

Cele două sate sunt parte a orăşelului Murgeni, aflat la 8 kilometri distanţă. Şansa înseamnă vreo două sute de oameni, care-l privesc curioşi pe bărbatul străin, care umblă frământat încoace şi încolo pe drumuri desfundate şi aprinde focul la sobele din biserici, să le salveze sufletele.

Săptămâna părintelui Alexandru e împărţită în două: de joi până duminică stă în parohie. De la Iaşi, vine cu trenul până la Bârlad, de unde ia un microbuz care-l lasă, după un drum de peste 30 de kilometri, în Sărăţeni. De cum coboară din microbuz, îl iau în primire copiii din sat, care se ţin după el peste tot.

Trei biserici are în grijă tânărul preot: una e în construcţie, iar două sunt foarte vechi şi necesită reparaţii capitale. Părintele Alexandru are însă mult entuziasm. Atât de mult, că unul dintre primele lucruri pe care le-a întreprins, după venirea în Lăţeşti şi Sărăţeni, a fost să pună mâna pe drujbă şi să cureţe jungla de pălămidă din curtea bisericii şi a casei parohiale. A fost doar începutul.

1 1 vote
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments