Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a vorbit recent despre independența energetică a României și momentul în care cantitățile de gaze din Marea Neagră vor putea fi extrase.
Potrivit celor spuse de Virgil Popescu, „ investițiile premergătoare ar dura 4-5 ani” și vom avea gaze din 2026.
„Dacă decizia de investiție se va lua anul viitor, și îmi doresc să se ia, din discuțiile purtate cu Romgaz și OMV Petrom, investițiile premergătoare ar dura 4-5 ani și vom avea gaze din 2026”, a declarat Virgil Popescu într-un interviu acordat pentru euractiv.ro
Acționarii Romgaz au aprobat preluarea participației deținute de compania americană ExxonMobil în perimetrul Neptun Deep
Amintim că acționarii Romgaz au aprobat la sfârșitul săptămânii trecute preluarea participației deținute de compania americană ExxonMobil în perimetrul Neptun Deep. În locația respectivă au fost descoperite rezerve estimate la circa 100 miliarde de metri cubi.
În acest context, Virgil Popescu a explicat că tranzacția ar urma să fie finalizată în primele luni ale anului viitor, după ce vor fi obținute și acordurile de la Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) și Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM), potrivit sursei menționate.
De asemenea, ministru Energiei a subliniat că numai din perimetrul Neptun Deep ar putea veni 10 miliarde de metri cubi anual, în condițiile în care consumul României este în jur de 12 miliarde mc în prezent. Producția locală este acum tot în jurul nivelului de 10 miliarde mc, dar este așteptată să scadă în următoarea perioadă, pe măsură ce unele rezervoare secătuiesc.
Romgaz și OMV Petrom nu sunt singurele companii care investesc în Marea Neagră
Totuși, Romgaz și OMV Petrom nu sunt singurele companii care investesc în Marea Neagră. Black Sea Oil and Gas este pe punctul de a începe producția dintr-un alt perimetru. Astfel, ministrul a explicat că extracția de gaze ar fi trebuit să înceapă chiar în acest an, dar unele lucrări au fost întârziate.
„Cred că vor începe în primul trimestru al anului viitor să pompeze gazul… Se va produce un miliard de metri cubi, adică 8-9% din consumul României”, a mai spus Virgil Popescu.
Mai mult, pentru ca investițiile să înceapă, este nevoie de modificarea legislației off-shore, schimbată în perioada guvernării PSD, care a dus de altfel la amânarea deciziilor de exploatare a rezervelor de gaze din Marea Neagră și, în cele din urmă, la decizia ExxonMobil de a ieși din acest proiect, scrie sursa menționată.