Tradiții și obiceiuri de Moș Nicolae

0
148

Sfântul Nicolae este prăznuit în fiecare an, pe data de 6 decembrie. Cunoscut în popor ca Moș Nicolae, el este considerat ca fiind atât ocrotitorul copiilor, dar și al celor nedreptățiți, al marinarilor, soldaților, brutarilor și al văduvelor. De obicei, în dimineața zilei de 6 decembrie, copiii cuminți găsesc în ghetuțe dulciuri și alte surprize, din partea Sfântului. Află în continuare ce cadouri nu trebuie să oferi de Moș Nicolae. Se spune că aceste obiecte aduc ghinion.

Potrivit tradiției populare, ziua Sf. Nicolae marchează începutul iernii. Se spune că în această zi, moșul își scutură barba gri și așa își face apariția și prima ninsoare din iarna respectivă. Cu toate acestea, dacă în acea zi nu ninge, se spune că Moșul a întinerit, iar astfel iarna va fi una blândă.

O vorbă din popor spune că, cerurile se deschid și pentru oameni în nopțile Sfintelor Sărbători, iar pentru o clipă Moș Nicolae poate fi văzut stând în dreapta lui Dumnezeu. De asemenea, se mai spune că el este cel care păzește Soarele care încearcă să se furișeze pe lângă el, pentru a ajunge pe tărâmul de miază-noapte. Dacă Soarele va reuși să treacă de Moș, lumea va rămâne fără lumină și căldură.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments