Viața și moartea lui Victor Socaciu – folkist, deputat PSD, consul la Montreal, revoluționar cu certificat

0
102

Artistul Victor Socaciu a murit luni, 27 decembrie, la Spitalul „Carol Davila” din Bucureşti, la vârsta de 68 de ani. Fostul deputat PSD era diabetic, a suferit în trecut un transplant de rinichi, iar în luna aprilie a acestui an a făcut o formă severă de Covid-19.

Victor Socaciu s-a afirmat ca unul dintre cei mai mari cântăreți de folk din România. Împins de o anumită lăcomie – de funcții și de bani -, a migrat apoi spre politică (deputat PSD în mandatul 2008-2012), spre zona guvernamentală (a condus Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor) și chiar spre diplomație (consul general la Montreal în 2014-2017).

I-a împrumutat certificatul de revoluționar fiului său, să circule și el gratis prin București

Prevăzător, Victor Socaciu și-a tras și un certificat de revoluționar, care i-a garantat un set de privilegii. Socaciu n-a putut demonstra niciodată că ar fi făcut ceva deosebit în decembrie 1989, încât să primească o rentă lunară de peste 2.000 de lei și multe alte avantaje (scutire de impozit, gratuitate pe transportul în comun, chiar și loc de veci gratuit).

Mai mult: în 2016, pe când era consul la Montreal, Victor Socaciu i-a transferat fiului său (și al Marinei Almășan) o parte din privilegiile de revoluționar. De exemplu, i-a împrumutat certificatul de revoluționar pentru a circula gratis cu rețeaua de transport în comun din București! Victor Socaciu jr. a fost prins în această ipostază și amendat. El nici nu se născuse în 1989, dar circula cu certificatul de revoluționar al tatălui său!

Plângea după pensia specială de parlamentar

Pe lângă pensia ocupațională și indemnizația de revoluționar, Victor Socaciu a primit, timp de trei ani, și pensie specială de parlamentar. El a încasat-o permanent din ianuarie 2018, când a împlinit vârsta de pensionare – 65 de ani.

În cazul său, pentru un mandat, primea în jur de 3.300 de lei. Parlamentarii cu două mandate încasau spre 6.700 de lei, iar cei cu trei sau mai multe mandate ajungeau la 10.000 de lei.

În urmă cu câteva luni, Victor Socaciu se plângea că la începutul acestui an a fost eliminat acest privilegiu pe care și-l acordaseră parlamentarii: pensia specială.

„Sunt încă supărat pe faptul că indemnizația de parlamentar de 3.000 de lei, căci am fost parlamentar între 2008 și 2012, mi-a fost anulată. Cineva a considerat că este o pensie specială. Eu nu o văd altfel decât ca o indemnizație, nu ca o pensie. Atunci ce să mai spunem despre acele pensii de peste 30.000 sau 35.000 de lei? Acelora cum să le mai spunem dacă cele de 3.000 de lei sunt pensii speciale?”,se lamenta Victor Socaciu în vara acestui an.

De altfel, el a și atacat în instanță, alături de mulți alți foști parlamentari, legea votată de Parlament în acest, solicitând să-i fie plătită în continuare „indemnizația”, adică pensia specială, inclusiv retroactiv, pentru lunile în care i-a fost tăiată!

„Mi-am reprezentat țara cât de bine am putut și ca parlamentar, nu doar ca artist. Nu înțeleg în baza căror argumente s-a luat decizia anulării indemnizației în cauză. Am fost și consul al României la Montreal. Să nu credeți că am în prezent vreun beneficiu material în urma acelui lucru. Nimic, absolut nimic!”, s-a mai plâns Socaciu acum câteva luni.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments