Criteriile de acordare a burselor școlare se vor schimba de pe 17 ianuarie, conform unui ordin emis de ministrul educației. Crește suma pentru fiecare tip de bursă, dar scade numărul bursierilor. Școala 9 a întrebat zece elevi pe ce și-au cheltuit anul trecut bursa.
În urmă cu doi ani, banii pentru burse veneau de la autoritățile locale și existau localități unde elevii nu primeau nimic sau doar 6 lei pe lună. Anul trecut s-a stabilit cuantumul minim de 100 de lei pentru orice tip de bursă. Anul acesta, bursele de merit au fost mărite la 200 de lei, dar vor fi acordate doar elevilor care au medii peste 9,50, nu 8,50, cum era înainte. Acest lucru a ținut capul dezbaterilor din spațiul public săptămâna trecută. Consiliul Național al Elevilor (CNE) consideră măsura „iresponsabilă și inechitabilă” și mai multe asociații au anunțat că vor ataca în instanță ordinul de ministru. Printre atâtea dezbateri, argumente și contraargumente aduse de ministru și de elevi, apare, totuși, următoarea întrebare: ce fac elevii cu banii de burse? Ne-au răspuns zece liceeni.
Bani pentru navetă, meditații sau pasiuni
„Eu economisesc banii într-un cont bancar și știu elevi care economisesc banii de la bursă pentru a-și plăti pregătirea la română sau matematică, pentru examenul de bacalaureat și, din păcate, nu ar mai beneficia de acești bani după noile modificări aduse de minister”, ne-a spus Denisa Ferariu. „Eu îi economisesc și îmi iau ce am nevoie, îi dau la navetă că asta e principala problemă la mine. Sunt niște bani de care o scutesc pe mama să mi-i dea”, a spus și Denisa Mircea, elevă în clasa a X-a.