Raportul INSP dat publicității marți, în care autoritățile anunță că avem „transmitere comunitară susținută cu Omicron”, arată și că cei infectați cu noua tulpină sunt, în proporție de 65%, persoane vaccinate anti-COVID. Cei care ezită să se imunizeze se pot întreba, în acest context: mai are rost s-o facă? Dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului „Matei Balș”, din Capitală, spune că da și explică de ce vaccinarea rămâne extrem de importantă.
Dintre cele 295 cazuri confirmate în România, până acum, cu varianta Omicron, 192 (65%) erau vaccinate, dintre care 191 (99%) cu schemă de vaccinare completă, arată raportul INSP făcut public marți, 11 ianuarie.
S-a repetat zilnic, de nenumărate ori, că dacă sunt vaccinat, pot să infectez, pot să transmit, doar că am o probabilitate mică sau foarte mică de a face o formă severă, de a apărea complicații, de a-mi pune viața în pericol. Atunci, unei persoane vulnerabile îi poate salva viața vaccinul, în momentul în care face schema completă. Dr. Adrian Marinescu: „În plus s-a demonstrat că dacă sunt vaccinat, intervalul de timp în care pot să transmit virusul este mai scurt, este și motivul pentru care diferă perioada de carantinare între cele două categorii”, a mai spus medicul infecționist.
„Să ne uităm la o țară importantă din UE, la Italia, ne aducem aminte ce a fost acolo la începutul pandemiei. Avem niște date de la Institutul Național de Sănătate Publică italian care spune foarte clar că riscul de a ajunge la Terapie Intensivă cu formă critică, dacă nu sunt vaccinat, este de 25 de ori mai mare”. Medicul atrage atenția că sunt riscuri și în cazul copiilor, deși majoritatea au făcut, până acum, forme ușoare ale bolii. „Nimeni nu are garanția că nu sunt și excepții, și cei mici pot să ajungă în Terapie Intensivă, mai ales dacă vorbim despre copii cu afecțiuni cronice, supraponderali. Eu, ca părinte nu vreau să-mi asum riscul, vreau să merg pe cartea sigură și să știu că nu va face o formă severă. În plus s-a demonstrat că eficiența vaccinului este de aproape 100% – sigur, e de văzut în raport cu Omicron, dar e clar că eficiența e mai bună decât la adulți, iar reacțiile adverse, mai puține decât la adulți.”